Vesmírných misí přibývá. Jaké důležité nás letos čekají?

Vesmírných misí přibývá. Jaké důležité nás letos čekají?
Fotografie: unsplash.com
  • Letos se můžeme těšit na soukromou misi Axiom 3, která odstartuje ještě tento měsíc
  • NASA plánuje také první pilotní let s kapslí Starliner
  • A můžeme také čekat další testovací let Starship

Rok 2023 je nadobro za námi a co se týče vesmírných letů, byl velmi zajímavý. Rok 2024 bude ovšem také bohatý. Raket, které dokáží dostat náklad, nebo lidi do vesmíru, neustále přibývá, a tak se dá očekávat, že bude růst i vesmírná turistika. Téměř jistý je ji další zkušební let rakety Starhip od Elona Muska a na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se podívá soukromá posádka. Které lety budou stěžejní?

Mise Axiom 3

V pořadí třetí soukromá mise společnosti Axiom Space by měla k ISS odstartovat podle spaceflightnow.com 17. ledna. Čtyřčlenná posádka bude složena z bývalého astronauta NASA Michaela López-Alegría a tří cestujících – Waltera Villadeie, Alpera Gezeravciho a Marcuse Wandtea. Odstartují na raketě Falcon 9 v kapsli Dragon od SpaceX a na vesmírné stanici stráví 14 dní. Po celou dobu mají však naplánované různé experimenty, které pomohou pro budoucí mise do hlubokého vesmíru.

Starliner Crew Test

Kapsle Starliner už k ISS letěla, zatím ale pouze bez posádky. Až na menší potíže byl let úspěšný, a tak NASA vybrala astronauty Butche Wilmora a Suni Williams, kteří provedou první testovací let s posádkou. Původně měl let proběhnout ještě minulý rok, ale kvůli potřebným úpravám kapsle byl několikrát posunut. Aktuálně je start naplánován na duben. Po úspěšné atestaci pak bude Starliner létat s astronauty stejně jako nyní kapsle Dragon od SpaceX.

Testovací let Starship

Asi nejočekávanější let, na který vesmírní fanoušci čekají. V roce 2023 se podařilo Starship vzlétnout celkem dvakrát, ale ani jednou nebyl testovací let dokončen. Třetí let tak vypadá, že by se mohl konečně podařit. Každý nepovedený let však vyšetřuje Federální úřad pro letectví (FAA) a SpaceX tak musí počkat na uzavření vyšetřování a poté získat nové povolení k letu. Kdy tedy bude třetí testovací let se nejspíše dozvíme jen několik dní předem.

Mise Polaris Down

Další soukromá mise, která by měla odstartovat v dubnu. Čtyřčlenná posádka v čele s Jaredem Isaacmanem se podle popisu mise vydá za pomoci kapsle Crew Dragon od SpaceX na oběžnou dráhu Země a cílem je provést první komerční vesmírný výstup do vesmíru. SpaceX poskytne nové skafandry, které by měly být použity i pro měsíční mise v rámci programu Artemis.

Artemis II

Tříčlenná posádka se má letos v prosinci vydat v kapsli Orion na cestu kolem Měsíce. Jedná se o poslední let, který má otestovat funkčnost modulu Orion. Astronauti na Měsíci nepřistanou – dostanou se na jeho oběžnou dráhu a poté se vrátí zpět na Zemi. Následovat pak bude mise Artemis III, která už astronauty na měsíční povrch dostane. Zda se ale opravdu stihne v prosinci odletět zatím není jisté, ale NASA dělá vše pro to, aby datum dodržela.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze