Dnes v noci odstartuje k ISS soukromá mise Ax-2. Dívejte se živě

Dnes v noci odstartuje k ISS soukromá mise Ax-2. Dívejte se živě
Fotografie: NASA
  • Raketa Falcon 9 odstartuje 23:37 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Posádka by měla k ISS dorazit o 16 hodin později
  • Na stanici stráví 8 dní a poté se vrátí zpět

Druhá soukromá mise společnosti Axiom Space dnes před půlnocí odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Mise s názvem Ax-2 poveze čtyři astronauty na 8denní pobyt na vesmírné stanici, kde budou provádět různé experimenty. Dopraví je tam raketa společnosti SpaceX Falcon 9 a kapsle Dragon Freedom. Obě části byly přemístěny na odpalovací rampu v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě ve čtvrtek 18. května.

Start je naplánován na 23:37 SELČ a NASA začne živé vysílání přibližně hodinu před startem. Podle space.com bude posádce trvat asi 16 hodin, než k ISS dorazí a připojí se k modulu Harmony. Slavnostní přivítání astronautů proběhne v pondělí v odpoledních hodinách. Posádka se po 8 dnech odpojí a později dopadne do oceánu u pobřeží Floridy. Velitelkou mise je Peggy Whitson, dalšími členy jsou John Shoffner, Ali Alqarni a Rayyana Barnawi.

Axiom Space má s NASA výborné vztahy. Kromě toho, že jako jediná společnost může podnikat soukromé lety na ISS a vytvořila pro agenturu skafandry na misi Artemis III, plánuje vybudovat komerční vesmírnou stanici, která se nejdříve připojí k ISS, než bude schopná fungovat jako samostatná jednotka.


Předchozí mise Ax-1 byla zahájena více jak před rokem, přesněji 8. dubna 2022 a astronauti si kvůli špatnému počasí na Zemi prodloužili pobyt ve vesmíru na celkových 17 dní z původních 10. Mezi další misí, tedy Ax-3, by již neměla být taková mezera a měla by proběhnout ještě na konci tohoto roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze