Soukromá mise Ax-2 míří k ISS. Dokování bude NASA vysílat živě

Soukromá mise Ax-2 míří k ISS. Dokování bude NASA vysílat živě
Fotografie: Axiom Space
  • Raketa odstartovala přesně dle plánu z Kennedyho vesmírného střediska
  • Posádka by se měla připojit k ISS v 15:24 SELČ
  • NASA bude dokování i následné přivítání posádky vysílat živě

Druhá soukromá mise směřující k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala včera ve 23:37 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě přesně dle plánu. Čtyři astronauty v kapsli Dragon vynesla nosná raketa Falcon 9 od SpaceX. Připojit k modulu Harmony na ISS by se měli dnes v 15:24 SELČ. Otevření poklopu a následné přivítání posádky proběhne o necelé dvě hodiny později. NASA začne živé vysílání ještě před samotným připojením, a to od 13:30 SELČ.

Gratuluji Axiomu, SpaceX a posádce Axiom Mission 2 k úspěšnému startu! Během svého pobytu na palubě Mezinárodní vesmírné stanice provedou astronauti Ax-2 více než 20 vědeckých experimentů, které nám pomohou lépe porozumět kosmickému záření, počasí v podmínkách nízké gravitace a dalším,uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Na astronauty čeká na ISS sedmičlenná posádka Expedice 69, která je bude dnes slavnostně vítat.

Velitelkou mise Ax-2 je Peggy Whitson, která dříve pracovala pro NASA a na ISS poletí již počtvrté. Má za sebou také 10 výstupů do vesmíru a stovky provedených experimentů. Naopak Rayyanah Barnawi letí do vesmíru poprvé a navíc je první saúdskoarabskou astronautkou. Dalšími členy jsou John Shoffner a Ali AlQarni. Astronauti Ax-2 by měli odletět 30. května a přistát do vody poblíž Floridy. Pokud však nebude příznivé počasí, může se jim pobyt prodloužit.


Podle space.com se také tímto startem dostala na oběžnou dráhu Země 600. osoba. Čísla se přiřazují dle toho, jak jsou astronauti pro misi vybráni. Shoffner jako pilot dostal číslo 598, AlQarni jako specialista mise dostal číslo 599, Barnawi tak získala kulaté číslo 600, ze kterého patří 72 míst ženám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze