Po 107 letech byl nalezen vrak legendární lodi Endurance

Po 107 letech byl nalezen vrak legendární lodi Endurance
Fotografie: unsplash.com
  • Loď Endurance v roce 1915 dopravila polárního badatele Ernesta Shackletona k pobřeží Antarktidy
  • Její vrak byl nyní objeven pouhých 6 kilometrů od místa, které naposledy zaznamenal kapitán Frank Worsley
  • Snímky vraku ukazují, že je v nečekaně dobrém stavu

Loď Endurance v roce 1915 dopravila polárního badatele Ernesta Shackletona k pobřeží Antarktidy, kde se po střetu s ledovcem potopila. Její vrak byl nyní objeven v hloubce 3 008 metrů pod hladinou Weddellova moře pouhých 6 kilometrů od místa, které naposledy zaznamenal kapitán Frank Worsley.


Podle cnet.com pátrací tým Endurance22 vyplul na začátku února. Snímky vraku ukazují, že je v nečekaně dobrém stavu. Na zádi lodi je vidět i nápis Endurance. Ledová voda ve Weddellově moři zabránila nejrůznějším organismům v ničení dřeva. „Toto je nejhezčí dřevěný vrak, jaký jsem kdy viděl. Je ve vzpřímené poloze, vyčnívá z pískového dna, je neporušený a úžasně zachovalý,“ uvedl ředitel pátrací expedice Mensun Bound.

Jedním z důvodů, proč trvalo tak dlouho loď najít, je to, že Weddellovo moře je pokryto vrstvou ledu. I s moderními polárními ledoborci je obtížné se dostat do oblasti, kde byl vrak nalezen. V letošním roce byla na Antarktidě rekordně nízká vrstva ledu na vodních plochách. Podmínky pro průzkum tak byly příznivější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze