Po 30 letech byla ukončena mise Geotail. Satelit přestal ukládat data

Po 30 letech byla ukončena mise Geotail. Satelit přestal ukládat data
Fotografie: NASA
  • Mise byla původně naplánována na čtyři roky
  • Díky dobrému sběru dat byla opakovaně prodlužována
  • 28. června 2022 však došlo k anomálii a provoz se již nepodařilo obnovit

Mise Geotail odstartovala 24. července 1992 na raketě Delta II 6925 z Cape Canaveral na Floridě. Tunová kosmická loď o průměru přes dva metry obíhala kolem Země a shromažďovala data o struktuře a dynamice magnetosféry. Původně měla podle NASA mise trvat pouhé čtyři roky, ale byla opakovaně prodlužována, jelikož sonda neustále poskytovala kvalitní data.

Geotail měl dva záznamníky, z nichž první selhal v roce 2012. Mise však nadále pokračovala jen s druhým, dokud nedošlo 28. června minulého roku k anomálii a po sérii pokusů o vzdálenou opravu byla mise 28. listopadu ukončena. „Geotail byl velmi produktivní satelit a byla to první společná mise NASA-JAXA. Mise významně přispěla k našemu pochopení toho, jak sluneční vítr interaguje s magnetickým polem Země a vytváří magnetické bouře a polární záře,“ řekl bývalý vesmírný vědec a projektový vědec NASA pro Geotail Don Fairfield.


Mise přinesla průlomová zjištění

Družice obíhala Zemi v protáhlé oběžné dráze, kde prolétala neviditelnými hranicemi magnetosféry. Vědci díky tomu lépe porozuměli toku energie i částic ze Slunce ve chvíli, kdy dorazí k Zemi. Mise přinesla vědecké průlomy, jako je zjištění, za jak dlouho materiál ze Slunce projde magnetosférou, také byl objeven kyslík, křemík, sodík a hliník v měsíční atmosféře. Kromě toho také pomohla identifikovat místo, kde dochází k jevům označovaným jako magnetické přepojení, na základě čehož poté vzniká polární záře.

Družice obsahovala celkem 5 přístrojů – monitor magnetického pole, monitor elektrického pole, dvě sady plazmových monitorů a vysokoenergetických částicových monitorů a přístroj pro plazmové vlny. Vybavena byla dvěma 6metrovými výsuvnými stožáry pro magnetický senzor a čtyřmi 50metrovými anténami. Geotail byla první společnou misí mezi agenturami NASA a JAXA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze