Záhada ztraceného rajčete. Na ISS jej hledali téměř rok

Záhada ztraceného rajčete. Na ISS jej hledali téměř rok
Fotografie: Fukayamano, unsplash.com
  • Na ISS se pěstuje zelenina prostřednictvím hydroponických a aeroponických technik
  • Jeden vzorek rajčat se po sklizni ztratil
  • Určitě vás překvapí, jak vypadal po několika měsících

Tu situaci známe asi všichni. Malý kousek jídla se zatoulá někam pod gauč a kulaté plody jako jsou rajčata dokážou urazit docela dlouho vzdálenost. Když je pak po týdnech nebo měsících objevíme, může to být docela zajímavý pohled. Nebo nechutný, záleží, z jakého úhlu o situaci přemýšlíte.


Zajímavé je, že takovou situaci je potřeba řešit i na místech, kde byste to nikdy nečekali. Mezinárodní vesmírná stanice se může zdát být vrcholem organizovanosti a pořádku, aby zajistila přežití pro všechny své obyvatele v nehostinném vesmíru, ale drobné lapsy se najdou i zde. Po návratu z Mezinárodní vesmírné stanice na Zemi se astronaut NASA Frank Rubio podělil o malou anekdotu z mise. Poté, co sklidil jedno z prvních rajčat vypěstovaných ve vesmíru a zabalil je do sáčku pro prezentaci, sáček i s obsahem se ztratil. Po plodu nebylo ani stopy, a tak ostatní astronauti Rubia žertem obvinili, že ho snědl. O osm měsíců později, na začátku prosince, se ztracené rajče znovu objevilo. Fotografie sdílená NASA nyní ukazuje, že v potulném vzorku byla skutečně dvě rajčata.

Zatímco rajče ponechané na zemi by shnilo nebo zplesnivělo, tato rajčata vypadají spíše vysušeně. „Kromě určité změny barvy na nich nebyl patrný žádný mikrobiální nebo plísňový růst,“ napsala NASA na svém blogu.

NASA již několik let experimentuje s pěstováním potravin na ISS a zkoumá, jak vesmírné prostředí ovlivňuje růst rostlin. Červená trpasličí rajčata byla pěstována v rámci programu nazvaného eXposed Root On-Orbit Test System neboli XROOTS, který místo půdy využívá kombinaci hydroponických a aeroponických technik. Rubio, který byl na ISS před svým návratem v září 2023 rekordních 371 dní, sklidil v březnu várku rajčat, která byla odeslána na Zemi a prozkoumána pro účely studie VEG-05.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze