SpaceX chce příště za pomoci Mechazilly zachytit i horní stupeň Starship

SpaceX chce příště za pomoci Mechazilly zachytit i horní stupeň Starship
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX se podařilo zachytit nosnou raketu úplně poprvé
  • Na začátku příštího roku chce stejným způsobem zachytit i horní stupeň
  • Ten bude muset být ale schopen přistát i za pomoci nohou

V neděli 13. října se SpaceX podařilo přepsat dějiny kosmického létání. Poprvé v historii se podařilo za pomoci robotických ramen pojmenovaných Mechazilla, zachytit nosnou raketu Super Heavy, která váží přes 200 tun a na výšku měří 70 metrů. Odpalovací rampa tak dokázala raketu zachytit, a naopak raketa se dokázala vrátit na místo startu. Tento způsob zpětného přistávání zajistí rychlejší kadenci startů, jelikož technici již nebudou muset raketu přivážet z rampy umístěné v oceánu, jako to dělají u Falcon 9.

Ačkoliv se to někomu může zdát jako jednoduchý proces, provedení je velmi těžké. Nosná raketa Super Heavy před zachycením musela mít přesný směr, zažehnout správný počet motorů v přesně danou chvíli a vlétnout do ne zrovna velkého prostoru mezi rameny, která se začala ihned zavírat. Raketa v sobě má také senzory, které vyhodnocují, zda je vše připraveno k zachycení. Pokud by se tak nestalo, nasměruje se automaticky do moře, aby nedošlo k výbuchu přímo na kosmodromu.

Po tomto úspěchu Elon Musk na své sociální síti X uvedl, že doufá, že na začátku příštího roku se podaří zachytit i horní stupeň Starship. To by znamenalo, že se horní stupeň poprvé nepotopí do Indického oceánu, ale obletí zeměkouli a přistane zpět na odpalovací rampě. Starship je primárně určena na lety na Měsíc a Mars a na těchto místech není technicky možné postavit žádné odpalovací rampy. Navíc na Měsíci i Marsu je daleko tenčí atmosféra a není potřeba takové síly u vzletu. Starship tak bude muset podle space.com umět přistát vertikálně za pomoci přistávacích nohou.


Raketa je vysoká 121 metrů a její průměr je 9 metrů. To z ní dělá největší raketu, kterou kdy lidstvo postavilo. Navíc bude prakticky ze 100 % znovupoužitelná, což sníží náklady na starty i dopady na životní prostředí. Při vzletu je zapotřebí 33 motorů Raptor, které dokáží raketu vynést na oběžnou dráhu. Horní stupeň má pak motorů šest – ty dokážou ovládat loď ve vesmíru a následně i korigovat její přistání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze