Počty případů cholery v letošním roce rychle stoupají

Počty případů cholery v letošním roce rychle stoupají
Fotografie: unsplash.com
  • Ohniska nemoci se nacházejí ve 26 zemích světa
  • Stoupají také počty úmrtí v důsledku nemoci
  • Světová zdravotnická organizace nemá dostatek vakcín proti choleře

Počty případů cholery v letošním roce prudce stoupají, zejména na těch místech, kde převládá chudoba a válečné konflikty. Ohniska nemoci se nacházejí ve 26 zemích světa. V důsledku nemoci také stoupají počty úmrtí.

„Po letech klesajících čísel jsme v posledním roce svědky velmi znepokojivého propuknutí šíření cholery po celém světě,“ uvedl Philippe Barboza, vedoucí týmu WHO pro choleru, na tiskové konferenci v Ženevě. Úmrtnost se v letošním roce téměř ztrojnásobila ve srovnání s předchozími pěti lety. Pokud se tato nemoc včas nezačne léčit, nakažený může zemřít i během několika hodin.

Světová zdravotnická organizace také vyjádřila obavu nad ohnisky nemoci v částech Afriky a Asie včetně Pákistánu. Podle reuters.com by mělo být do konce roku k dispozici pouze několik milionů dávek vakcín proti choleře. Neexistuje dostatečné množství výrobců vakcín. „Je tedy zcela jasné, že nemáme dostatek vakcín, abychom pomohli na místech, kde se nemoc šíří nejvíce, a ještě méně na to, abychom byli schopní zavést preventivní očkovací kampaně, která by zabránila šíření cholery,“ dodal Barboza.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze