Podle studie údaje z chytrého prstenu mohou určit depresivní stavy

Podle studie údaje z chytrého prstenu mohou určit depresivní stavy
Fotografie: Oura
  • Vědci už potvrdili, že např. chytré prsteny zvládnou detekovat blížící se rozvoj infekce
  • Nyní se zaměřují na depresivní stavy
  • Využívají u toho blíže nepopsanou souvislost s tělesnou teplotou

Během pandemie koronaviru na sebe nejrůznější nositelnosti strhly pozornost odvážným tvrzením, že dovedou diagnostikovat nákazu koronavirem ještě před tím, než si jejich uživatel všimne prvních symptomů. Následné studie pak odhalily, že nejde jen o koronavirus, ale řada nejrůznějších infekcí pozmění měřitelným způsobem parametry, které zaznamenávají chytré hodinky, náramky, nebo prsteny.

Vědci si kladou otázku, jestli by pomocí wearables nemohli diagnostikovat i jiná onemocnění. Podle článku na nature.com studie zjistila, že prsteny Oura dokáží také rozpoznat, kdy člověk trpí depresivními příznaky. Po celou dobu studie museli účastníci předkládat nejen své životní funkce, které Oura Ring sbíral, ale také museli výzkumníkům sami hlásit své emoční a duševní zdraví v každodenních dotaznících. Podle studie účastníci, kteří měli vyšší tělesnou teplotu, když byli vzhůru, také uváděli, že měli pocity deprese a vyšší míru depresivních příznaků, jak bylo zaznamenáno v jejich každodenních průzkumech.

Přestože není jasné, zda je špatná regulace tělesné teploty skutečně příznakem deprese (nebo naopak), vědci studie zjistili, že u lidí s depresí došlo k celkové změně jejich přirozeného imunitního systému zpětné vazby. Podle závěru studie tento fenomén stojí za další průzkum, ale není jasné, kdy a jestli s ním firmy nabízející wearables přijdou coby s dalším ukazatelem v přehledu naměřených dat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze