Podle Zuckerberga je jeho přístroj na čtení signálů z mozku blízko finále

Podle Zuckerberga je jeho přístroj na čtení signálů z mozku blízko finále
Fotografie: Meta
  • Elektromyografie sleduje signály putující z mozku do svalů
  • Pomocí umělé inteligence je lze interpretovat jako gesta, i když k pohybu prakticky nedošlo

Doslova pár hodin poté, co na sebe strhnul pozornost Elon Musk výrokem, že Neuralink implantovaný člověku pracuje podle očekávání, připojil se s podobně laděným prohlášením i Mark Zuckerberg. Jeho Meta totiž neprovozuje jen sociální sítě a nesnaží se je převést do virtuálního metaversa, ale také zkoumá nové hranice ve vývoji hardwaru, zatím bez valnějšího úspěchu.


Nyní si však Mark Zuckerberg myslí, že futuristický pásek s nervovým rozhraním, který interpretuje signály putující z mozku do svalů na ruce, je blízko tomu, aby se v příštích několika letech objevil v komerčně dodávaném výrobku. Náramek v podstatě interpretuje signály nervového systému vysílané z mozku do rukou a převádí data na přesnější ovládání gesty, než jaké dokáže interpretovat umělá inteligence založená na snímání obrazu.

Koncept elektromyografie (EMG) řeší problém, že většina lidí provádí gesta nepravidelně, což vede k falešným výsledkům sledování pomocí kamery. Ale mozkové signály jsou stejné, takže nervové rozhraní se v průběhu času neustále zlepšuje v porozumění každé osobě. Prototyp představený v roce 2022 však zatím zvládl pouze jednoduchá gesta jako „swype“ pro přechod na další fotografii.

V budoucnu budete moci psát a ovládat něco tím, že budete přemýšlet o tom, jak chcete pohybovat rukou, ale nebudou to ani velké pohyby, takže budete moci jen sedět a u toho psát pomocí umělé inteligence,“ vysvětlil Zuckerberg případné fungování náramku. Pokud se jeho vize naplní, pak budou rozmáchlé pohyby rukou z sci-fi filmu Minority Report vypadat zastarale, stejně tak jako nutnost otevírat lebku v případě Neuralinku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze