Sluneční skvrna je opět natočena k Zemi. Můžeme čekat další polární záře?

Sluneční skvrna je opět natočena k Zemi. Můžeme čekat další polární záře?
Fotografie: NASA
  • Aktivní oblast se opět postupně natáčí směrem k Zemi
  • Nejvhodnější podmínky pro vznik polární záře budou mezi 4. a 6. červnem
  • Tak silné záře, jako byly na začátku května, se ale již neočekávají

Na začátku května jsme po celé České republice mohli pozorovat několik dní po sobě silné polární záře. Způsobily je sluneční erupce třídy X, které vyprodukovala oblast AR 13664. Slunce má podle space.com průměrnou dobu rotace 27 dní, což znamená, že aktivní oblast se slunečními skvrnami, je k Zemi natočena přibližně 14 dní. Nyní se tedy postupně objevuje na východním okraji Slunce a pokud dojde k silným erupcím, mohli bychom se polární záře opět dočkat.

Podle earthsky.org sluneční skvrna již včera vyvrhla první výron koronální hmoty směrem k Zemi a způsobila tak výpadky rádia nad středem Atlantického oceánu. V dalších dnech se očekávají erupce o síle C, které nemají na Zemi prakticky žádný vliv – mohou krátkodobě způsobit výpadky rádiového signálu.

Abychom mohli pozorovat opět polární záři, záleží i na tom, z jakého místa erupce ze Slunce k Zemi zamíří. Nejhodnějším datem bude 4. až 6. červen, kdy se sluneční skvrna bude nacházet mírně vpravo, až ve středu a bude tak nejlepší šance pro to, aby sluneční vítr následně zasáhl Zemi. Přibližně ze stejného místa vědci pozorovali i předchozí erupce, které vedly k polárním zářím po celém světě.


Polární záře pozorované na začátku května byly ale spíše ojedinělým jevem. I když je Slunce aktuálně na konci svého cyklu a jeho aktivita je tak vyšší, tak silné polární záře se již neočekávají, nebo alespoň ne v takové síle. Slunce svůj cyklus zakončí během tohoto, případně příštího roku, a tak ideální podmínky, kdy by stačila pro vznik polární záře pouze jedna extra silná erupce, pravděpodobně ještě přijdou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze