Boeing znovu odložil testovací let Starlineru k ISS

Boeing znovu odložil testovací let Starlineru k ISS
Fotografie: Boeing
  • Na kosmické lodi je nutné odstranit problém s padáky, kde jsou slabší spoje
  • Elektroinstalace je obalena páskou, která je hořlavá a je potřeba ji odstranit a nainstalovat novou
  • Boeing má do konce desetiletí letět k ISS šestkrát

Kapsle Starliner od Boeingu bude druhým dopravním prostředkem, který bude přepravovat astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Aktuálně se astronauti dostávají na ISS pomocí kapsle Dragon od SpaceX a v rámci výměny sedadel i v kosmické lodi Sojuz od Rosmosmosu. První let bez posádky provedl Starliner v květnu minulého roku, kdy i přes začáteční potíže s tryskami, byla mise plně úspěšná. Testovací let s posádkou byl však nyní odložen a podle spacenews.com proběhne nejdříve v březnu příštího roku.

NASA a Boeing odlet již několikrát posunuly – naposledy v červnu, kdy již nebylo ani uvedeno nové datum startu. Odložení má své důvody – při kontrolách byly objeveny potíže s elektroinstalací a padáky na kosmické lodi. Ačkoliv práce neustále pokračují, bude trvat ještě několik měsíců, než bude bezpečné, aby Starliner mohl nést na palubě astronauty.

Problémem u padáků jsou měkké spoje, které jsou slabší, než by měly být, a tak nejsou dostatečně bezpečné. Padákový systém byl již přepracován a nyní je ve fázi testovaní. To zahrnuje pádový test, který je naplánován na letošní listopad. U kabeláže byl problém s páskou, která chránila kabelové svazky v kosmické lodi, ale bylo zjištěno, že jsou hořlavé. Aktuálně je odstraněno asi 85 % pásky z horní části Starlineru. Ve spodní části by bylo těžké pásku odstranit, jelikož by mohlo dojít k poškození, proto se vědci rozhodli ji neodstraňovat, ale obalit jinou páskou, která zmírní nebezpečí hořlavosti.


Odložení mise Crew Flight Test (CFT) na příští rok nejspíše posune i první oficiální misi po certifikaci kosmické lodi na rok 2025. Mark Nappi, viceprezident a programový manažer Boeingu Starliner podle space.com NASA potvrdil, že smluvní závazek na šest misí do konce desetiletí má společnost v plánu stále splnit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze