Z čínské vesmírné stanice se na Zem vrátili tři astronauti

Z čínské vesmírné stanice se na Zem vrátili tři astronauti
Fotografie: CMSE
  • Posádka strávila na vesmírné stanici půl roku
  • Během pobytu podnikli tři výstupy do vesmíru a dokončili stavbu vesmírné stanice
  • Bezpečně přistáli do pouště Gobi devět hodin po odpojení

Na čínské vesmírné stanici byly poprvé dvě posádky najednou. Doposud si čínští astronauti předávali velení ještě na Zemi, jelikož nebylo možné, aby byl takový počet lidí na vesmírné stanici. To se ale nedávno změnilo, jelikož čínská vesmírná stanice je oficiálně dokončena a může hostit více astronautů.

Na začátku června tohoto roku se na Tiangong vydala tříčlenná posádka Shenzhou 14, která na ní odstartovala trvalou přítomnost lidí. Posádka kontrolovala přílet posledního modulu Mentiang i zásobovací misi pro budoucí posádku. 29. listopadu odletěla na vesmírnou stanici posádka Shenzhou 15, která po několika dnech převzala velení, mise Shenhzou 14 tak byla u konce.


Podle space.com tříčlenná posádka přistála na Zemi v neděli v poušti Gobi v Mongolsku. Cesta po odpojení od modulu vesmírné stanice zabrala asi devět hodin. Astronauti Chen Dong, Liu Yang a Cai Xuzhe strávili na Tiangong půl roku, během něhož prováděli testy a kontroly nových zařízení a také provedli tři výstupy do vesmíru. S novou posádkou společně strávili na stanici pět dní, bylo to tak poprvé, co měla Čína ve vesmíru 6 astronautů najednou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze