Potvrzení o očkování či testu najdete nyní on-line na jednom místě

Potvrzení o očkování či testu najdete nyní on-line na jednom místě
Fotografie: unsplash.com
  • Potvrzení lze stáhnout na Očkovacím portálu občana
  • Certifikáty budou sloužit například pro cestu do zahraničí

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) spustil Očkovací portál občana, kam se lidé mohou přihlásit a na jednom místě najdou potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělání koronaviru. Tyto potvrzení budou lidé potřebovat k cestování do zahraničí.

Potvrzení získáte na ocko.uzis.cz, kam se musíte přihlásit. To je možné dvěma způsoby. Buď pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu, nebo pomocí eIdentity. První způsob mohou využít pouze ti, kteří již absolvovali alespoň jednu dávku očkování a uvedli telefonní číslo. Na to vám po zadání údajů přijde SMS s jednorázovým kódem, kterým se přihlásíte do systému.


Pomocí eIdentity se mohou přihlásit lidé, kteří mají elektrický občanský průkaz s čipem a aktivovanou komponentou pro komunikaci s veřejnou zprávou. Případně mají vytvořený účet NIA. Lze se také přihlásit pomocí bankovní identity. Osoby, které se chtějí přihlásit bankovní identitou, ji musí mít ověřenou přes registr obyvatel (ROB).

Po přihlášení se zobrazí osobní karta, kde uvidíte kontaktní údaje, které můžete upravit. V dolní části karty se objeví informace o očkování či testech. Zde si můžete stáhnout konkrétní dokument, který budete potřebovat. ÚZIS uvádí, že na nových certifikátech s potvrzením budou QR kódy, které budou sloužit k ověření platnosti potvrzení prostřednictvím mobilní aplikace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze