Používáte opakovaně lahev na vodu? Může se z ní stát ráj bakterií

Používáte opakovaně lahev na vodu? Může se z ní stát ráj bakterií
Fotografie: unsplash.com
  • Lahev by se měla umýt po každém použití
  • V lahvi se mohou nacházet streptokoky a stafylokoky i gramnegativní tyčinky

Opakovaně použitelné lahve na vodu jsou prospěšné v mnoha ohledech. Pomáhají vám být stále dostatečně hydratovaní, zamezují plýtvání jednorázovými plasty a ušetří vám peníze. Navíc se nejrůznější lahve z nerezové oceli nebo skla staly módním doplňkem žen. Vypít osm sklenic vody denně je samozřejmě skvělé, ale věděli jste, že i taková lahev může být pro vaše zdraví škodlivá?

Podle studie waterfilterguru.com obsahují opakovaně použitelné lahve na vodu v průměru 20,8 milionů bakteriálních jednotek, které tvoří kolonie, což je 40 000× krát více mikrobů než na záchodovém prkénku. Co se tedy stane, pokud nebudete umývat lahev před každým doplněním?


Hromadění bakterií

„Častým omylem, pokud jde o hygienu opakovaně použitelné lahve na vodu, je, že když ji běžně plníte čistou vodou a přichází do kontaktu pouze s vašimi ústy, není třeba ji často čistit,“ uvedl pro independent.co.uk Dr. Donald Grant. Při každém napití však přenášíte z úst do lahve bakterie, které se mohou množit.

„Ve všem, co je určeno k opakovanému použití, se může hromadit špína, prach nebo nečistoty a následně bakterie. Situaci ještě zhoršuje skutečnost, že lahve s vodou jsou kvůli vlhkosti ideálním prostředím pro množení bakterií,“ doplnil soukromý lékař Suhail Hussain. Navíc v těžko dostupných místech, například na víčku, by se mohla vytvořit plíseň.

Jaké bakterie se mohou v lahvi nacházet?

„Může jít o běžné bakterie, jako jsou streptokoky a stafylokoky, které normálně žijí v symbióze se svým hostitelem (tj. s námi), ale mohou se stát nebezpečnými, pokud se nahromadí. Bakterie E. coli se mohou také rozmnožovat v lahvi po opakovaném použití,“ řekl Hussain. Tyto bakterie mohou způsobit mnoho zdravotních problémů, včetně průjmu nebo zvracení. Dále se v lahvích mohou vyskytovat gramnegativní tyčinky, které mohou způsobit infekci urogenitálního traktu nebo zápal plic.

Jak často lahev umývat?

Abyste minimalizovali riziko onemocnění, měli byste ideálně vyčistit láhev na vodu po každém použití. K umytí postačí horká voda a prostředek na mytí nádobí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze