Praha má tři nové chytré lampy. Dobijí i elektromobil

1
Praha má tři nové chytré lampy. Dobijí i elektromobil
  • Pražská energetika zprovozňuje v hlavním městě trojici nových chytrých lamp
  • Lampy zařazené do systému SMIGHT umí měřit úroveň teploty, hluku, prachových částic, vlhkosti i světla
  • Každá z lamp umí nabíjet i dva elektromobily zároveň

Pražská energetika rozšiřuje svoje portfolio chytrých lamp v hlavním městě. Nově vybudovala chytrou lampu na Karlově náměstí před budovou Novoměstské radnice, dvě pak rostou na Vinohradech, konkrétně v Jugoslávské a Polské ulici. Všechny lampy jsou zařazeny do série SMIGHT, která má v Praze už své zástupce například ve Vršovicích, v parku Folimanka nebo v Holešovicích.

Chytré lampy mají displej a množství senzorů, díky kterým dokáží měřit úroveň teploty, hluku, prachových částic, vlhkosti i okolního osvětlení. Displej pak hodnoty hned přehledně ukazuje a doplňuje je grafy. Všechny údaje se samozřejmě odesílají také do cloudu, kde je hlavní město může využít například v nové centrální datové platformě.

Chytrá lampa SMIGHT na pražském Karlově náměstí

Důležitou součástí lamp jsou také dvě zásuvky Mennekes Typ 2 pro nabíjení elektromobilů, a to maximálním výkonem 22 kW. Jde tedy o stanice se standardní rychlostí nabíjení, které průměrný elektromobil nabijí v řádu hodin. Problémem je absence vyhrazených parkovacích míst u lamp, zejména na Karlově náměstí by se hodily. O jejich vytvoření nyní PRE jedná s dotčenými orgány.

Diskuze ke článku
alenkanott

Co se tyce elektromobilu
tu http://www.dopravniznaceni.com/Jak-je-to-s-elektromobily-v-Cesku-b1107.htm jsem narazil na clanek jak to snimi je v cr v roce 18
jak je to tedy ted

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze