Přistání na Měsíci bude stylové. Axiom Space s Pradou odhalily nový skafandr

Přistání na Měsíci bude stylové. Axiom Space s Pradou odhalily nový skafandr
Fotografie: Axiom Space
  • Skafandr bude použit pro misi Artemis 3
  • Je prakticky celý bílý, ale kolena, lokty a kyčle jsou odděleny šedou barvou
  • Oblek má vylepšené systémy, chlazení i helmu

Artemis 3 bude mise, kdy lidstvo opět vstoupí na povrch Měsíce téměř po 60 letech. NASA na programu Artemis spolupracuje s několika dalšími společnostmi, které se zaměřují na vesmírné lety. Mezi nejznámější jednoznačně patří SpaceX, jejíž raketa dostane astronauty na povrch Měsíce, ale také společnost Axiom Space. Ta dostala zakázku na výrobu skafandrů a aby využila co nejvíce znalostí z pohledu materiálů, přizvala ke spolupráci světoznámé návrháře značky Prada.

Na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně došlo k odhalení vnější vrstvy skafandru. „Naše elitní týmy předefinovaly vývoj skafandrů, zavedly nové cesty k inovativním řešením a aplikovaly nejmodernější designový přístup pro AxEMU. Partnerství Axiom Space-Prada nastavilo nový základní model pro meziodvětvovou spolupráci a dále rozšiřuje to, co je možné v komerčním prostoru,řekl prezident Axiom Space Matt Ondler. Skafandr má tak díky spolupráci lepší design, ale i technické vymoženosti.

Axiom Space představil už v březnu minulého roku prototyp skafandru. V té době byl ale laděn do barev společnosti, tedy černé, modré a oranžové. Nyní společnost představila skafandr ve finální barvě – bílé s šedými a červenými doplňky. Bílá barva byla podle space.com zvolena kvůli praktičnosti, jelikož odráží teplo a chrání astronauta před vysokými teplotami. Také jde na bílé lépe vidět měsíční prach, který se nesmí do skafandru dostat. Šedá barva byla zvolena v místech, kde jsou kolena, lokty a kyčle.


Skafandry nové generace budou mít také několik systémů, které budou ochraňovat svého nositele. Budou vybaveny systémem čištění oxidu uhličitého a technologií chlazení, která bude odvádět teplo z těla. Na helmě bude speciální folie, která zlepší výhled, a vylepšení dostaly i rukavice. Skafandr bude pro astronauty lépe ovladatelný než z dob Apollo, a také budou moci provádět více operací na povrchu Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze