Soukromá mise do vesmíru bude plná experimentů

Soukromá mise do vesmíru bude plná experimentů
Fotografie: Axiom Space
  • Mise Ax-3 je naplánována na leden příštího roku
  • Čtyřčlenná posádka stráví na ISS dva týdny
  • Během toho budou po celou dobu provádět experimenty, které pomohou budoucím astronautům

Axiom Space je společnost, díky které se už potřetí odehraje soukromá mise do vesmíru. Přesněji čtyřčlenná posádka se vydá v kapsli Dragon od SpaceX k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde stráví 14 dní. NASA běžně neschvaluje soukromé mise na ISS, ani k tomu stanice nebyla stavěna, s Axiom Space má však velmi dobré vztahy a chce podporovat jejich výzkum. Ačkoliv se totiž jedná o soukromou misi, posádka bude provádět po celou dobu ve vesmíru vědecké experimenty.

Mise Axiom-3 je naplánována na leden příštího roku a podle popisu mise byl velitele zvolen Michael López-Alegría. Pokud vám přijde jméno povědomé, není se čemu divit. López-Alegría byl astronautem NASA a na vesmírné stanici sloužil jako velitel. Kromě toho velel i první misi Ax-1 a aktuálně je pro Axiom Space hlavním astronautem. Pilotem mise bude Walter Villadei a specialisty mise budou Alper Gezeravci z Turecka a Marcus Wandt ze Švédska.

Jedním z hlavních cílů mise bude zjistit, jak co nejvíce usnadnit dlouhotrvající vesmírné lety. Dopady vesmírného prostředí na lidské tělo mohou mít zásadní vliv na zdraví, a tak bude cílem mise rozšířit chápaní lidského zdraví ve vesmíru. Axiom Space v popisu mise uvedl desítky vědeckých experimentů, které plánuje provést v rámci mise. Patří mezi ně například Smart Flight Suit 2, což je interaktivní oblek, který má podporovat psycho-fyzické prostředí astronauta a má sledovat lékařská data. Oblek je ohnivzdorný, antistatický, antimagnetický a odolný vůči kapalinám. Naopak je velmi prodyšný a zajišťuje normální tělesnou teplotu.


Projekt Sleep in Orbit bude zkoumat spánek v mikrogravitaci, který bude následně porovnán se spánkem na Zemi. Kromě toho bude posádka zkoumat možnosti nových kovových slitin, které jsou pevné a odolné proti korozi. Jejich využití by se tak našlo jak ve vesmíru, tak v letectví, průmyslu i v lékařství. Další projekt nese název Vokalkord, který se zaměří na vývoj umělé inteligence, která bude následně detekovat více jak 70 typů nemocí na základě analýzy zvuku dýchání, kašle a mluvení. Tento nástroj by se dal využít i na Zemi, a to pro diagnostiku rakoviny plic, infekčních onemocnění, ale i pro odhalení kardiovaskulárních chorob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze