Soukromá mise Ax-4 odletí k ISS v říjnu. Kdo tvoří posádku?

Soukromá mise Ax-4 odletí k ISS v říjnu. Kdo tvoří posádku?
Fotografie: Axiom Space
  • Do vesmíru poletí Peggy Whitsonová, Shubhanshu Shukla, Sławosz Uznański a Tibor Kapu
  • Astronauti pocházejí z USA, Indie, Polska a Maďarska
  • Na ISS stráví přibližně 14 dní, během nichž budou provádět vědecké experimenty

Společnost Axiom Space vyšle v říjnu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) čtyřčlennou posádku na další ze svých soukromých misí. Tentokrát bude každý astronaut pocházet z jiné země. Do vesmíru se tak podívá bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová, která bude velitelkou mise, Shubhanshu Shukla z Indie, Sławosz Uznański z ESA (Polsko) a Tibor Kapu z Maďarska. Všichni členové dorazili na začátku týdne do Houstonu, kde zahájili výcvik Axiom Space, NASA a SpaceX.

Ax-4 představuje pokračující úsilí společnosti Axiom Space vytvářet příležitosti pro země k výzkumu, inovacím, testování a jednání s lidmi po celém světě na nízké oběžné dráze Země. Naše druhá spolupráce s ESA a zahrnutí Maďarska a Indie podtrhuje schopnost Axiom Space kultivovat globální partnery, rozšířit rozsah průzkumu a otevřít nové cesty k růstu globální vesmírné ekonomiky,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Axiom Space Michael Suffredini. Mise bude zaměřena především na vědecký průzkum a technologické demonstrace. Posádka stráví na vesmírné stanici přibližně 14 dní.

Peggy Whitsonová poletí do vesmíru celkově popáté a s Axiom Space podruhé. Minulý rok v květnu byla taktéž velitelkou pro misi Ax-2. „Těším se, že budu velet své druhé komerční vesmírné misi s Axiom Space. S kulturně různorodou posádkou nejenže rozvíjíme vědecké poznatky, ale také podporujeme mezinárodní spolupráci,“ uvedla Whitsonová. Mise Ax-1 v roce 2022 představovala první let vesmírných turistů na ISS. Axiom Space úzce spolupracuje s NASA. Kromě těchto soukromých letů společnost pro NASA navrhuje skafandry pro mise Artemis a chce také vystavět vesmírnou stanici, kterou postaví za pomoci ISS, kdy k ní bude připojovat postupně moduly, než bude stanice soběstačná.


Mise Ax-4 odstartuje podle space.com z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na vrcholu rakety Falcon 9 v kapsli Dragon. Po více než 40 letech se dostane polský astronaut do vesmíru. Sławosz Uznański byl vybrán jako záložní astronaut ESA v roce 2022. Stejně tak byl vybrán i Aleš Svoboda, který by se měl do vesmíru podívat do pěti let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze