Proč má Uran oproti jiným planetám tak velký sklon? Možná za to může jeho měsíc

Proč má Uran oproti jiným planetám tak velký sklon? Možná za to může jeho měsíc
Fotografie: NASA
  • Uran se otáčí kolem své oběžné dráhy téměř v kolmé poloze
  • Předchozí studie předpokládaly, že jeho náklon vznikl po zásahu obřího tělesa při formování planety
  • Nová hypotéza pracuje s možností, že Uran měl obrovský měsíc, který svojí gravitací Uran naklonil

Uran je v pořadí od Slunce naše 7. planeta a vyznačuje se anomálií, kterou u jiných planet nevidíme – její skon je 98 stupňů, což znamená, že se otáčí téměř kolmo kolem své oběžné dráhy. Astronomové se doposud domnívali, že takové natočení vzniklo při formování planety, kdy do ní narážely obří objekty, a Uran tak natočily na bok. Nový výzkum však naznačuje, že za natočení by mohl být zodpovědný jeho měsíc, který už kolem Uranu neobíhá.

Všechny planety ve Sluneční soustavě mají sklon oběžné dráhy menší než 30 stupňů – kromě Uranu. Celý jeho systém je tak otočený, a to včetně prstence, jeho měsíců a ovlivňuje to i jeho rotaci. Astronomové předpokládají, že při formování Uranu došlo k obrovské srážce, která Uran otočila ještě v jeho protoplanetární fázi. V počátcích naší Sluneční soustavy, kdy se tvořily jednotlivé planety, docházelo k mnoha střetům s jinými vesmírnými tělesy, i Zemi zasáhl objekt o velikosti Marsu a z trosek vznikl Měsíc. Vědcům tedy přišlo zvláštní, že všechny ostatní planety se i přes kolize dokázaly vyrovnat, jen Uran zůstal nakloněný.


Astronomové mají za to, že pokud by byl Uran zasažen tak silně, že to zapříčinilo jeho naklonění, došlo by k náklonu i u jeho sousedních planet – což se však nestalo. To je vedlo k zamyšlení, zda za náklon nemůže něco jiného. Plynní obři se ve Sluneční soustavě vytvářeli společně s jejich měsíci – některé už neexistují, některé vznikly později. Nová hypotéza naznačuje, že Uran mohl mít v jeho začátcích obrovský měsíc a ten mohl jeho sklon ovlivnit.

Podle space.com vědci zjistili, že pokud by měl v minulosti Uran dostatečně velký měsíc, mohl by jeho sklon během několika stovek milionů let posunout o více jak 80 stupňů. Měsíc pak později narazil do Uranu, a tím uzamkl jeho náklon, který zůstal dodnes nezměněný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze