Projekt Alias představuje užitečného parazita, který ochrání vaše soukromí

Projekt Alias představuje užitečného parazita, který ochrání vaše soukromí
  • Projekt Alias byl inspirován cizopasnou houbou Cordyceps, která ovládá své hmyzí hostitele
  • Uvnitř zařízení se skrývá minipočítač Raspberry Pi, dvojice reproduktorů a mikrofon
  • Tvůrce projektu umístil instrukce k sestavení vlastního parazita na internet, kde jsou každému dostupné

S rostoucím množstvím chytrých zařízení, která se nachází v domácnosti průměrné rodiny, vzrůstá i nebezpečí zneužití poměrně citlivých informací, které v domácnosti běžně zaznívají. Pomyslné kladivo na všechny společnosti, které se dušují, že soukromí uživatele je pro ně nadevše důležité, představuje projekt Alias. Ten byl realizován s jednoduchým cílem omezit kontrolu chytrých asistentů nad tím, co zaslechnou. Pokud vás okamžitě zaujal netradiční tvar zařízení, jistě vás zaujme i to, jak vznikl a co symbolizuje.

Plastový kryt vytisknutý na 3D tiskárně symbolizuje živý organismus, konkrétně cizopasnou houbu Cordyceps, která je vyhlášená schopností převzít kontrolu nad svým hostitelem, kterým je v tomto případě nic netušící Google Home nebo Amazon Alexa.

Zkoumali jsme, jak houba Cordyceps dokáže napadnout a ovládat hmyzí hostitele tak, aby dosáhla vlastních cílů, což nás inspirovalo k tomu vytvořit našeho vlastního parazita určeného pro chytré domácí systémy,“ říká tvůrce projektu Alias.

Pod plastovým krytem se ukrývá minipočítač Raspberry Pi, dvojice reproduktorů a zdířka mikrofonu. Alias představuje jakéhosi prostředníka mezi chytrým reproduktorem a uživatelem, který může Alias vytrénovat přesně podle svých potřeb – Alias reaguje na specifický zvuk, který jej uživatel naučí. Ve chvílích, kdy je vypnutý, zásobuje hostitele bílým šumem, který vychází z reproduktorů.

Detekce slova, kterým Alias probudíte, je postupně vylepšována pomocí lokální neuronové sítě, která se neustále učí. Projekt Alias v současnosti není komerčně dostupný a v obchodě nebo na internetu ho tedy nezakoupí. Tvůrce projektu však na internet umístil podrobné instrukce v podobě údajů k vytisknutí krytu pomocí 3D tiskárny a kód k sestavení vlastního parazita.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze