Sledujte první start japonské rakety nové generace H3

Sledujte první start japonské rakety nové generace H3
Fotografie: JAXA
  • JAXA zítra nad ránem poprvé vypustí svoji novou raketu H3
  • Vynese na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země
  • Start bude možné sledovat online

Japonská národní vesmírná agentura (JAXA) zítra nad ránem středoevropského času vypustí poprvé svoji raketu nové generace H3. Start proběhne z vesmírného střediska Tanegashima ve 2:37 SEČ. JAXA bude vysílat start živě a online vysílání spustí přibližně ve dvě hodiny ráno. „Naším cílem je vytvořit snadno použitelnou raketu s důkladným rozvojem z pohledu uživatele a s flexibilitou, vysokou spolehlivostí a nízkou cenou,uvedla JAXA.

Start měl původně proběhnout 15. února. Agentura však v tiskové zprávě sdělila, že kvůli počasí start odkládá o několik dní. Raketa H3 je vysoká 57, nebo 63 metrů. Výška se mění v závislosti na kapotáži užitečného zatížení. Je schopná vynést až 4 tuny nákladu na oběžnou dráhu do výšky 500 kilometrů, případně 6,5 tuny užitečného zařízení na geostacionární oběžnou dráhu. Zítra raketa vynese na sluneční synchronní dráhu 3tunovou optickou družici DAICHI-3.

Družice je určena pro pozorování pevninské oblasti po celém světě a pomocí snímků pomůže k prevenci přírodních katastrof a k případným protiopatřením. Bude také monitorovat životní prostředí. Hlavním výrobcem byl Mitsubishi Electric Corporation. DAICHI-3 ponese širokoúhlý snímač s vysokým rozlišením, optický snímač, který dokáže pozorovat oblast o šířce 70 km ve vysokém rozlišení, a optické mezidružicové komunikační zařízení.


Provozní režimy družice

JAXA uvedla, že družice má celkem pět režimů pro pozorování – režim pozorování pásu (klasické pozorování zemského povrchu), režim stereoskopického pozorování (stejný bod je sledován ze dvou směrů), režim bodového pozorování (změní se poloha družice až o 60 stupňů pro sledování vzdálených bodů), režim pozorování široké oblasti (je možné najednou pozorovat 200 km v určené oblasti po směru pohybu satelitu) a režim pozorování směny směru (průběžnou změnou polohy družice bude možné sledovat vybraný terén).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze