Jaké jsou prvotní příznaky rakoviny prsu, které můžete odhalit doma?

Jaké jsou prvotní příznaky rakoviny prsu, které můžete odhalit doma?
Fotografie: unsplash.com
  • Mnoho žen neví, jaké jsou příznaky rakoviny prsu, kromě bulky
  • Ženy by měly každý měsíc provádět samovyšetření
  • Kromě bulky by měly ženy kontrolovat změnu tvaru a velikosti prsou nebo vyrážku a kožní vřídky

Zhoubné nádory prsu patří po celém světě mezi nejčastější nádorová onemocnění u žen. Znepokojující počet žen však nezná rané příznaky rakoviny prsu. Studie kosmetické společnosti Avon z roku 2019 ukázala, že necelá polovina (42 %) dotázaných žen si byla jistá tím, že ví, jaké změny mohou na svých prsou hledat.

Průzkumu se zúčastnilo 19 tisíc žen. Čtvrtina dotázaných si myslela, že bulka v prsu je jediným příznakem rakoviny prsu. Pouze dvě procenta zúčastněných dokázala identifikovat 10 běžných příznaků rakoviny prsu. Ačkoli 73 % účastníků uvedlo, že si pravidelně kontrolují prsa, 60 % připustilo, že by kvůli strachu váhalo vyhledat lékařskou pomoc. Většina dotázaných žen si navíc nebyla vědoma toho, že by je jejich životní styl mohl vystavit většímu zdravotnímu riziku.

Téměř dvě třetiny žen nevěděly, že pravidelné cvičení snižuje riziko vzniku rakoviny. Mnoho dotázaných žen (63 %) nevědělo, že alkohol je spojen s vyšším rizikem vzniku rakoviny. „Včasné odhalení je zásadní pro boj s rakovinou prsu, přesto náš průzkum ukázal, že ženy neznají rizika ani jaké příznaky mají hledat,“ uvedla pro independent.co.uk Sheri McCoy, generální ředitelka společnosti Avon.


„Tato čísla ukazují, kolik práce je ještě třeba udělat při zvyšování povědomí o rakovině prsu, zejména o jejích příznacích a rizicích,“ doplnil Dr. Paul Goss, předseda vědeckého poradního sboru Avon Foundation a ředitel výzkumu rakoviny prsu v Massachusetts General Hospital.

Jaké jsou tedy příznaky rakoviny prsu, které by měly ženy znát? Všeobecně se doporučuje každý měsíc provádět samovyšetření prsou. Kromě hledání bulky by měly ženy také kontrolovat změnu tvaru a velikosti prsou nebo vyrážku a kožní vřídky. Dalšími příznaky může být výtok z bradavek, jiný tvar bradavek nebo bolest prsou. Ženy by se měly kontrolovat také v podpaží a okolí klíčních kostí, zda se v těchto místech netvoří otoky.

Pokud zaznamenáte jakékoli příznaky rakoviny prsu, neprodleně navštivte svého praktického lékaře, který vás po vyšetření odešle ke specialistovi, jenž díky různým vyšetřením zjistí, zda se opravdu jedná o rakovinu prsu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze