Robot Optimus zvládne skládat prádlo. Doopravdy?

Robot Optimus zvládne skládat prádlo. Doopravdy?
Fotografie: Tesla
  • Robot ukazuje, jak si poradí se skládáním košile
  • Není to však ukázka jeho autonomie, ale pečlivě naučený úkon

Když se poprvé začala objevovat myšlenka humanoidních robotů, společné s tím přišla vize, že jednou nastane den, kdy budou takoví roboti dělat za člověka všechnu práci. Zatím nacházejí místo v oblastech, kde je to pro lidi moc nebezpečné, jako je průzkum vesmíru, bojové mise anebo práce v podzemí. Zatím však naprázdno vyznívá představa nějakého univerzálního pomocníka, který by zastal běžné domácí práce.

To se zdá být problémem i pro Elona Muska, který na sociálních sítích sdílel další video robota Optima. Ten nepředvádí žádné dechberoucí parkourové kousky jako roboti od Boston Dynamics, ale možná o to je jeho počin zajímavější: skládá oblečení.


V následné diskusi však moc pochvaly nesklidil. Při tomto relativně jednoduchém úkonu není moc rychlý a ani nepůsobí zrovna jistě. Co je však zásadnější, jeho jednání není autonomní, ale dopředu naprogramované s ohledem na okolnosti. Musk uvedl, že nakonec „to určitě bude schopen dělat plně autonomně“, nicméně bez přísných omezení, která byla zavedena pro tuto ukázku, včetně stolu s pevnou výškou a jediného kusu oblečení v pečlivě umístěném koši, by to protentokrát nezvládl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze