Roboti na Marsu se na dva týdny odmlčí. Může za to Slunce

Roboti na Marsu se na dva týdny odmlčí. Může za to Slunce
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/MSSS
  • Země a Mars se ocitnou na opačné straně od Slunce
  • Horký ionizovaný plyn vyvržený ze sluneční koróny by mohl potenciálně poškodit rádiové signály
  • Robotičtí výzkumníci tak nebudou dva týdny vysílat ani přijímat, neznamená to však dovolenou

NASA informovala, že na dva týdny, od 11. do 25. listopadu, přeruší vysílání příkazů ke své flotile na Marsu. Důvodem je, že se Země a Mars ocitnou na opačné straně od Slunce. K tomuto jevu, nazývanému sluneční konjunkce Marsu, dochází jednou za dva roky. Mise se pozastaví, protože horký ionizovaný plyn vyvržený ze sluneční koróny by mohl potenciálně poškodit rádiové signály vysílané ze Země do sond NASA na Marsu, což by mohlo vést k neočekávanému chování.

Neznamená to, že by robotičtí průzkumníci byli na dovolené. Vozítka NASA Perseverance a Curiosity budou sledovat změny povrchových podmínek, počasí a radiace, přestože zůstávají zaparkovaná. Ačkoli je na chvíli uzemněn, vrtulník Ingenuity Mars Helicopter bude pomocí své barevné kamery studovat pohyb písku, který představuje pro mise na Marsu stále aktuální problém. Sondy Mars Reconnaissance Orbiter a Odyssey budou pokračovat ve snímkování povrchu. A sonda MAVEN bude pokračovat ve sběru dat o interakcích mezi atmosférou a Sluncem.

Jakmile moratorium (jak se komunikační pauza oficiálně nazývá) skončí, orbitální sondy předají na Zemi všechna očekávaná vědecká data a sonda bude moci opět začít přijímat pokyny. „Naše misijní týmy strávily měsíce přípravou seznamů úkolů pro všechny naše sondy na Marsu,“ řekl Roy Gladden, manažer sítě Mars Relay Network v Laboratoři proudového pohonu NASA v jižní Kalifornii. „Během několika příštích týdnů se nám ještě ozvou a budeme moci zkontrolovat jejich zdravotní stav.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze