Stejná fotografie pořízená s odstupem 30 let ukazuje globální oteplování

Stejná fotografie pořízená s odstupem 30 let ukazuje globální oteplování
Fotografie: unsplash.com
  • Ledovec Skaftafellsjökull se za posledních několik desítek let zmenšil o 400 kilometrů čtverečních
  • Důkazem je i fotografie pořízená v roce 1989 a následně v loňském roce
  • Ledovce po celém světě jsou branné jako jeden z nejviditelnějších ukazatelů globálního oteplování

Server bbc.com zveřejnil zprávu o tání největšího ledovce Evropy, Skaftafellsjökullu. Podle vědců se kvůli klimatickým změnám za posledních několik desítek let zmenšil zhruba o 400 kilometrů čtverečních. Pro představu je to zhruba velikost ostrova Wight.

Potvrzuje to i fotografie ledovce pořízená v roce 1989 Colinem Baxterem. V loňském roce jeho syn Kerian Baxter pořídil stejný snímek, když ledový úkaz také navštívil. Místo, které znal z otcovi fotografie, však bylo úplně jiné.

Colin a Kieran Baxter

„Vyrostl jsem při putování po těchto úžasných místech a zdědil jsem porozumění pro tiché síly krajin. Je osobně zničující vidět, jak drasticky se to tu změnilo během posledních několika desetiletí. Pokud jde o povrchový vzhled, rozsah klimatické krize často zůstává do značné míry neviditelný, ale zde jasně vidíme závažnost situace, která ovlivňuje celou planetu,“ řekl Kieran Baxter.


Celosvětově jsou ledovce považovány za jeden z nejviditelnějších ukazatelů globálního oteplování. Měření skutečného úbytku ledovců je v globálním měřítku velmi obtížné. Na rychlost tání má vliv řada faktorů, například nadmořská výška, četnost srážek, povětrnostní vlivy a další.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze