Rover Curiosity brzy oslaví 10 let na Marsu

Rover Curiosity brzy oslaví 10 let na Marsu
Fotografie: NASA
  • Rover přistál na Marsu v srpnu 2012 do kráteru Gale
  • Curiosity má za úkol zjistit, zda se na Marsu v minulosti vyskytovaly podmínky vhodné pro život
  • Aktuálně je na úpatí hory Mount Sharp, kde odebere vzorky půdy

Rover Curiosity je dosud největším roverem, který kdy byl vyslán na Mars. Odstartoval na raketě Atlas V 26. listopadu 2011 a na Marsu v kráteru Gale přistál 6. srpna 2012. Jeho úkolem je zjistit, zda rudá planeta měla někdy správné podmínky, aby na ní mohl existovat mikrobiální život. Poslední rok rover jezdil v zóně, která tvoří přechod mezi oblastí bohatou na jíl a oblastí plnou sulfátu.

Podle NASA se doposud tým zaměřoval na oblast s jílem, kde hledal důkazy o vodě. Jílové minerály se tvořily v době, kdy jezera a potoky protékaly přes kráter Gale. Ukázalo se ale, že přechodová oblast je vědecky také zajímavá a poskytuje informace o klimatu Marsu před miliardami let. Curiosity se aktuálně nachází na úpatí hory Mount Sharp, která je vysoká 5 kilometrů.

Už nevidíme jezerní usazeniny, které jsme léta viděli níže na Mount Sharp, namísto toho vidíme spoustu důkazů o sušším klimatu, jako jsou suché duny, kolem kterých tu a tam protékaly potoky. To je velká změna oproti jezerům, která přetrvávala možná miliony let předtím,“ řekl Ashwin Vasavada, projektový vědec Curiosity v laboratoři JPL NASA v jižní Kalifornii. Jak se rover pomalu přemisťuje výše, zjišťuje, že pomalu mizí hlína a objevuje se stále více síranu. Jakmile odebere vzorek horniny z této oblasti, poskytne podrobnější náhled. Vědci se domnívají, že tato oblast byla dříve plná písečných dun, které postupně ztvrdly a změnily se ve skálu.


Curiosity brzy oslaví na Marsu své 10. výročí a rozhodně ještě se zkoumáním nekončí. 7. června však zaznamenal tým přechod do nouzového stavu, jelikož rover odhalil vyšší teplotu v ovládací skříňce uvnitř zařízení. Jakmile něco takového přístroj detekuje, vypne veškeré přístroje až na ty nejdůležitější. Nouzový stav byl vypnut o dva dny později a inženýři nyní zjišťují příčinu. Nejpravděpodobnější však je, že teplotní senzor provedl nepřesné měření. Co ale vykazuje známky opotřebení, to jsou kola – rover je tak po každých ujetých 500 metrech vyfotí, aby tým mohl vyhodnotit jejich stav.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze