NASA oznámila první dva astronauty, kteří poletí v Boeingu Straliner

NASA oznámila první dva astronauty, kteří poletí v Boeingu Straliner
Fotografie: NASA
  • Mise s posádkou poletí k Mezinárodní vesmírné stanici, kde stráví přibližně dva týdny
  • NASA zvolila také náhradního pilota pro případ potřeby
  • Boeing aktuálně kontroluje data z úspěšně ukončené mise OFT–2, poté oznámí přesné datum startu

NASA oznámila dva zkušební piloty, kteří se zúčastní první mise Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde by měli strávit přibližně dva týdny. Velitelem mise bude Barry „Butch“ Wilmore a k němu se připojí Suni Williams, která bude sloužit jako pilot.

NASA se rozhodla pouze pro dvoučlennou posádku s přihlédnutím na aktuální stav zásob na ISS a uvedla, že testovací let se dvěma astronauty je dostatečný pro splnění cílů NASA i Boeingu pro misi Boeing Crew Flight Test (CFT). Pro všechny případy byl zvolen také záložní pilot Mike Fincke, který byl dříve jmenovaný jako velitel pro operace CFT. „Mike Fincke zasvětil posledních devět let své kariéry těmto prvním misím Boeingu a Suni posledních sedm. Butch odvedl úžasnou práci ve vedení týmu jako velitel kosmické lodi od roku 2020,“ řekl Reid Wiseman, šéf Astronaut Office v NASA. Všichni tři astronauti již dříve působili na ISS jako členové posádky.

Po úspěšném dokončení mise bez posádky OFT–2 se modul Starlineru vrátil do Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě, kde probíhají systémové kontroly. Tým Starlineru ještě také stále vyhodnocuje data, která získal při OFT–2. Vyhodnocení a celkové technické kontroly budou trvat nejspíše několik týdnů a očekává se, že by start kosmické lodi mohl být naplánován na konec července.


Kosmická loď Starliner i dvoustupňová nosná raketa Atlas V fungovala dobře ve všech fázích OFT–2 a nyní metodicky zkoumáme každý systém, abychom určili, co je třeba upgradovat nebo zlepšit před CFT, stejně jako to děláme u každého jiného letu s posádkou,“ řekl Steve Stich, manažer programu komerčních posádek NASA. Letový test s posádkou odstartuje ze Space Launch Complex–41 v Cape Canaveral Space Force Station na Floridě na vrcholu nosné rakety United Launch Alliance Atlas V. Po úspěšném zakončení této testovací mise zahájí NASA závěrečný proces certifikace pro kosmickou loď Starliner.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze