Rover Perseverance dokáže na Marsu vyrobit kyslík

Rover Perseverance dokáže na Marsu vyrobit kyslík
Fotografie: NASA
  • Marťanská atmosféra je tvořena přibližně z 96 % oxidem uhličitým
  • Přístroj MOXIE již celkem sedmkrát přeměnil oxid uhličitý na kyslík
  • Výroba kyslíku na Marsu je důležitá pro budoucí lidské mise

Rover Perseverance obsahuje množství přístrojů, které mu pomáhají fungovat a objevovat místa na Marsu. Mezi jeho nástroje patří i MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), který ukazuje, že je možné vytvořit kyslík z marťanské atmosféry plné oxidu uhličitého. Atmosféra Marsu je tvořena přibližně z 96 % oxidem uhličitým a kyslíku byste zde našli pouze 0,13 %. To je opravdu málo ve srovnání se Zemí, kde je kyslík obsažen v atmosféře asi z 21 %. MOXIE vsazený do roveru má velikost autobaterie a dokáže fungovat jako strom – vdechnout oxid uhličitý a vydechnout kyslík. MOXIE tak představuje první ukázku technologie ISRU (In situ Resource Utilization) na jiném planetárním tělese.

Výroba kyslíku na Marsu je důležitá pro nadcházející misi s lidskou posádkou. Od února 2021, kdy Perseverance přistál na Marsu, vyprodukoval kyslík celkem sedmkrát a pokaždé vyrobil asi 6 gramů kyslíku za hodinu. Podle NASA je však schopný vyrobit až 10 gramů. „Toto je první ukázka skutečného využití zdrojů na povrchu jiného planetárního tělesa a jejich chemické přeměny na něco, co by bylo užitečné pro lidskou misi,“ řekl zástupce hlavního výzkumníka MOXIE Jeffrey Hoffman a bývalý astronaut NASA.


MOXIE je schopný fungovat ve všech čtyřech ročních období, ve dne i v noci. Vědci doufají, že 100krát větší verze MOXIE by mohla potencionálně vyrábět dýchatelný kyslík pro budoucí astronauty. Kdyby nebylo možné vyrábět kyslík přímo na Marsu, dovoz kyslíku ze Země by znamenal zabrání velkého prostoru v kosmické lodi. A pokud by bylo potřeba dovážet kyslík pravidelně, představovalo by to další vysoké náklady. Podle science.org tak MOXIE úspěšně demonstruje činnost systému v marťanském prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze