NASA pojmenovala místo, kde navždy zůstane stát po posledním letu vrtulník Ingenuity

NASA pojmenovala místo, kde navždy zůstane stát po posledním letu vrtulník Ingenuity
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Tým Ingenuity pojmenoval místo „Valinor Hills“, které pochází z trilogie Pána prstenů
  • Ingenuity vyfotil Perseverance ze vzdálenosti 450 metrů
  • Poslední let provedl 18. ledna, kdy došlo k poškození rotorů

Vrtulník Ingenuity, který při svém posledním letu 18. ledna zavadil o povrch Marsu a poškodil si rotory, už nikdy nevzlétne. Ačkoliv byl původně navržen na pouhých pět letů, zvládl jich 72. Rover Perseverance, který se nachází nedaleko Ingenuity, jej zachytil na místě, kde již zůstane navěky. Pozemní tým Ingenuity poslední místo letu pojmenoval „Valinor Hills“ – jedná se o fiktivní místo z trilogie Pána prstenů od JRR Tolkiena. Pojmenování však slouží pouze pro NASA jako upřesnění místa, nejedná se o oficiální název, který by mohl být plošně používán.

Místo vyfotil rover Perseverance ze vzdálenosti 450 metrů pomocí kamery Mastcam-Z. Podle popisu byl zveřejněný snímek složen ze šesti menších, aby bylo vidět více detailů. Ačkoliv Perseverance i Ingenuity mohly pracovat zvlášť, často si pomáhaly. Ingenuity při vzlétnutí viděl povrch a pozemní tým tak podle toho mohl lépe naplánovat, kudy rover pojede. Naopak Perseverance několikrát zachytil vrtulník při jeho vzlétnutí, ale hlavně jej na Mars dopravil uvnitř svého těla.

Ingenuity byl prvním stroj, který dokázal létat na jiné planetě. Poté, co byl vytažen z Perseverance, se 19. dubna 2021 poprvé zvedl z marsovského povrchu. Pro vědce to byl velký úspěch, jelikož atmosféra na Marsu je oproti té naší velmi řídká a o to těžší bylo vymyslet přístroj, který by v tak tenké atmosféře dokázal vzlétnout. Navíc Mars je od Země tak vzdálený, že Ingenuity vzlétal autonomně, pouze na základě algoritmů. Ovládání v reálném čase ze Země bylo nereálné.


Poslední let vrtulníku trval jen několik sekund. Dosáhl výšky 12 metrů a vznášel se po dobu 4,5 sekundy, než začal klesat. Metr nad povrchem však Ingenuity s roverem ztratil kontakt, který byl obnoven až následující den. Snímky, které potvrdily, že byly rotory poškozeny, obdrželi vědci o několik dní později. Proč vrtulník narazil o povrch se stále vyšetřuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze