Rover Perseverance na Marsu zachytil prachový vír

Rover Perseverance na Marsu zachytil prachový vír
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Vír se mu podařilo zachytit 30. srpna na západním okraji kráteru Jezero
  • Pomocí kamery Navcam pořídil 21 snímků po 4 sekundách, ze kterých se vytvořilo video
  • Vír měl v průměru 60 metrů a na výšku měřil 2 kilometry

Rover Perseverance se projíždí na Marsu v oblasti kráteru Jezero, kde hledá starodávné známky života. Mars je nehostinné místo, kde se neustále zvedá prach, který se přeměňuje na prašné bouře. Tyto prašné víry jsou podobné těm na Zemi, jež vznikají v pouštních oblastech. Perseverance se podařilo takový vír zachytit 30. srpna na západním okraji kráteru Jezero. Rover jej nasnímal pomocí 21 snímků pořízených po 4 sekundách z kamery Navcam.

Prachový vír od roveru byl vzdálen asi 4 kilometry a směřoval z východu na západ rychlostí asi 19 km/h. Jeho šířka byla odhadnuta na 60 metrů, a ačkoliv na snímcích jde vidět pouze spodní část víru, která měří 118 metrů, vědci i tak byli schopni odhadnout jeho výšku. „Vršek prachového víru nevidíme, ale stín, který vrhá, nám dobře ukazuje jeho výšku. Většina jsou jako svislé sloupy. Pokud by byl tento prachový vír konfigurován tímto způsobem, jeho stín by naznačoval, že je vysoký asi 2 kilometry,uvedl pro NASA člen vědeckého týmu pro Perseverance Mark Lemmon.

Sledování těchto vírů je důležité pro pochopení počasí, které na Marsu panuje. Prach představuje také velkou překážku pro přístroje, které jsou na Mars vyslány. Například lander InSight, který přistál na Marsu na konci roku 2018, fungoval na solární panely. Ty se postupně začaly pokrývat prachem, až lander nebyl schopný vyrobit dostatek energie pro to, aby mohl nadále studovat marsotřesení.


Pro rover Perseverance je však primární misí něco jiného, než sledovat počasí – hledá známky života. Z toho důvodu se nachází v kráteru Jezero, kde se před více jak 4 miliardami let tekla voda a mohl zde tedy vzniknout i mikrobiální život. Rover má také uvnitř těla schované zkumavky se vzorky půdy, které by se v roce 2033 měly dostat na Zemi v rámci mise Mars Simple Return.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze