Na Marsu bylo zatmění Slunce. Měsíc Phobos ale připomíná spíše bramboru

Na Marsu bylo zatmění Slunce. Měsíc Phobos ale připomíná spíše bramboru
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU
  • Phobos je menší než náš Měsíc a jedná se nejspíše o planetku, která byla přitažena gravitací
  • Kolem Marsu oběhne třikrát za jeden den a neustále se k němu přibližuje
  • K měsíci se v roce 2026 chystá mise Japonské kosmické agentury

Stejně jako naše planeta zažívá zatmění Slunce ve chvíli, kdy jej zakryje Měsíc, to stejné se děje i na Marsu. Mars má dva měsíce – Phobos a Deimos. Oba jsou oproti našemu Měsíci malé, a navíc mají nepravidelný tvar. Phobos připomíná tvarem spíše bramboru než měsíc a Mars oběhne za jeden den třikrát. Kolem Marsu obíhá v tak těsné blízkosti, že na některých místech planety není vždy vidět.

Rover Perseverance, který je na Marsu už téměř tři roky, zachytil Phobos ve chvíli, kdy zakrýval část Slunce. Podle space.com jej rover zachytil 8. února z kráteru Jezero pomocí levé kamery Mastcam-Z. Inženýři, kteří zpracovávají snímky z Perseverance, je v neopracované formě zveřejňují na webových stránkách NASA, na kterých je právě zachyceno i částečné zatmění Slunce.

Phobos má rozměry 27 × 22 × 18 kilometrů a podle NASA se postupně k Marsu přibližuje. Každých 100 let se přiblíží asi o 1,8 metru, což znamená, že do Marsu narazí za 50 milionů let. Případně se před dopadem rozpadne a vytvoří prstenec. Jeho povrch je posetý krátery a vědci se domnívají, že nejde o úlomek Marsu v době, kdy vznikal, ale že jde o planetku, která byla přitažena gravitací.


Oba měsíce objevil v roce 1877 astronom Asaph Hall a dal jim jméno podle mytologického syna Arese, jenž je protějšek boha Marse. Phobos znamená strach a je bratrem druhého měsíce Deimose. Phobos je o něco větší než Deimos a jeho nejvýraznějším prvkem je kráter Stickey, který se svojí šířkou 9,7 km zabírá téměř polovinu jeho povrchu. Žádná kosmická loď zatím k tomuto měsíci nedoletěla. Nejbližší misi plánuje Japonská kosmická agentura v roce 2026 pod názvem Martian Moons Exploration.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze