Rover Curiosity jezdí na Marsu už 10 let

Rover Curiosity jezdí na Marsu už 10 let
Fotografie: NASA
  • Za 10 let ujel téměř 29 kilometrů a odebral 41 vzorků půdy
  • Po celou dobu měří vysokoenergetické záření pro budoucí přistání astronautů
  • Tým inženýrů nepřetržitě kontroluje stav roveru a snaží se jeho životnost prodloužit

5. srpna to bylo přesně 10 let, co se na Mars spustil rover Curiosity a začal hledat důkazy o vodě, která se na Marsu nacházela před miliardami let. Za tuto dobu ujel téměř 29 kilometrů a vystoupal 625 metrů při prozkoumávání kráteru Gale a úpatí hory Mount Sharp. Z těchto míst odebral pomocí svých přístrojů celkem 41 vzorků hornin a půdy a vědci se snaží jeho životnost co nejvíce prodloužit.

Po celou dobu měří Curiosity díky radiačnímu senzoru vysokoenergetické záření, což poskytne informace budoucím astronautům, kteří přistanou na Marsu. Rover také zjistil, že voda v kapalném stavu, včetně živin potřebných pro život, byla v kráteru Gale nejméně desítky milionů let. V kráteru se kdysi nacházelo jezero, které se postupně zmenšovalo, každá vyschlá vrstva hornin tak poskytuje informace o minulosti. Aktuálně se rover nachází v nové oblasti kaňonu, která nejspíše vznikla, když voda vysychala a zůstaly po ní slané minerály zvané sírany. Tým nyní plánuje, že rover bude po dobu dalších několika let zkoumat oblasti bohaté na sulfáty. Mezi první mise bude průzkum kanálu Gediz Vallis.


A jak se týmu podařilo udržet Rover Curiosity celých 10 let funkční? NASA uvedla, že se na misi podílejí stovky inženýrů, kteří kontrolují každou trhlinu na kolech a testují každý počítačový kód předtím, než jej roveru vyšlou. „Jakmile přistanete na Marsu, vše, co uděláte, je založeno na skutečnosti, že v okolí není nikdo, kdo by jej opravoval. Je to všechno o inteligentním využití toho, co už na vašem roveru je,“ řekl Andy Mishkin, zastupující projektový manažer Curiosity v JPL.

Nedávno například přestala fungovat sada brzdných mechanismů, které umožňují robotickému rameni se pohybovat, případně zůstat na místě. Ačkoliv rameno funguje jako předtím, inženýři od nasazení náhradních dílů vrtají do hornin jemněji, aby již nedošlo k poškození.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze