Roztomilý Anki Vector jako by z oka vypadl robotům z animovaných filmů od Pixaru

Roztomilý Anki Vector jako by z oka vypadl robotům z animovaných filmů od Pixaru
  • Anki Vector je robotický společník s vysokým EQ a roztomilým chováním
  • V zásobě má přes tisíc různých emocí a solidní technologickou výbavu
  • Do prodeje zamíří již 12. října za cenu přibližně 7 tisíc korun

Pokud jste někdy zvažovali koupi robotického společníka do domácnosti, ale žádný vás neoslovil svou umělou osobností, jistě vás zaujme počin od společnosti Anki. Roztomilý robůtek Anki Vector nejenže na první pohled vypadá, jako by z oka vypadl robotům z kreslených filmů od Pixaru, ale také nabídne několik technických vymožeností, které z něho dělají skvělého společníka. V první řadě vás však zaujme samotná osobnost Vectora, která překvapí svou propracovaností a množstvím emocí, které ovládá. Ne nadarmo se stal Anki Vector jedním z nejpopulárnějších projektů na crowdfundingové platformě Kickstarter.

Vector nabídne celé spektrum emocí podle konkrétní situace, ve které se nachází. Pokud se vrátí páníček domů, je Vector nadšený a takřka skáče radostí. Uslyší-li někoho mluvit za jeho zády, otočí se jeho směrem a zvídavě si dotyčného prohlédne. A když Vectora pohladíte po zádech, kde jsou uloženy speciální senzory, odmění vás spokojeným výrazem. Inspirací pro chování Vectora bylo roztomilé chování malých zvířat a domácích mazlíčků. Ve Vectorově projevování tak můžeme najít stopy po chování vakoveverky létavé nebo fenka.

Anki Vector

K pohybu v prostoru mu slouží infračervený laserový skener, pomocí nějž si dokáže zmapovat okolí. Speciální šestiosý senzor zase rozpozná, kde v prostoru se Vector nachází a jestli ho někdo zvedl nebo s ním otáčí. V obličeji má zabudovanou ultraširokoúhlou HD kameru se 120stupňovým záběrem. Na spodní straně se zase nachází čtyři senzory, které Vectora upozorní, jakmile se dostane příliš blízko k okraji, ze kterého by mohl spadnout, na což robot také adekvátně zareaguje.

Kromě roztomilých zvuků, které Vector vydává, dotváří dojem života IPS displej s vysokým rozlišením. Po většinu času na něm budete vídat dvě zelená kukadla, která umí zobrazit více než tisíc různých animací vyjadřujících emoce. „Myšlení“ má na starost procesor Qualcomm Snapdragon 200. série, který Vectorovi umožňuje se samovolně pohybovat v prostoru a poznávat věci kolem sebe. Pomáhají tomu i čtyři mikrofony, díky kterým dokáže určit směr odkud zvuk přichází, odfiltrovat hluk nebo rozeznat lidskou řeč. Starosti s dobíjením můžete pohodlně přenechat Vectorovi, cestu do nabíjecího doku totiž spolehlivě najde sám.

Anki Vector

K prvotnímu nastavení je potřeba aplikace (dostupná na iOS i Android), ale následně mu plně postačí pouhý oční kontakt nebo slovní povely. Má být totiž živým společníkem do domácnosti, a proto podle tvůrců není potřeba mezi majitele a Vectora stavit aplikaci. Momentálně navíc tvůrci pracují na integraci chytré hlasové asistentky Alexa, která by měla být úspěšně dokončena na konci tohoto roku. Vector se dostane na pulty obchodů již 12. října za cenu 249 amerických dolarů (necelých 7 tisíc korun i s daní). Koupíte si také jednoho?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze