Ruská sonda Luna-25 pořídila první snímky na cestě k Měsíci

Ruská sonda Luna-25 pořídila první snímky na cestě k Měsíci
Fotografie: IKI RAS
  • Pořídila je 13. srpna, když byla od Země vzdálena asi 310 000 km
  • 15. srpna by měla doletět k Měsíci, kde se bude ještě několik dní držet na jeho oběžné dráze

Rusko vyslalo svoji sondu k Měsíci po téměř 50 letech. Naposledy odstartovala Luna-24, která přivezla na Zemi měsíční regolit v roce 1976. Mise Luna-25 odstartovala 10. srpna z kosmodromu Vostočnyj na vrcholu rakety Sojuz. Start byl několikrát odložen, a to i kvůli válce na Ukrajině, jelikož vlivem uvaleným sankcím a ukončením spolupráce s ostatními vesmírnými agenturami, nebyly některé přístroje dodány.

První snímky z vesmíru Luna-25 pořídila 13. srpna, kdy byla vzdálena od Země asi 310 000 kilometrů. Podle Ústavu pro výzkum vesmíru ruské akademie věd (IKI RAS) všechny přístroje vykazovaly plnou provozuschopnost a jsou připraveny na průzkum Měsíce. „Expresní analýza dat prvních vědeckých měření ve vesmíru ukázala, že automatický přístroj Luna-25 je dobře navržený spolehlivý komplex. Na rozdíl od expedic sovětské éry nemá stanice přetlakovou komoru a přístroje fungují v kosmickém prostoru,uvedla IKI RAS v popisku.


Aktuálně sonda pokračuje k Měsíci a na jeho oběžnou dráhu má dorazit 15. srpna a následně bude několik dní obíhat na jeho oběžné dráze. Přistát na jeho povrchu by měla 21. srpna, tedy o několik dní dříve, než indická mise Chandrayaan 3, která směřuje do stejných míst. Plánované místo přistání je na jižním měsíčním pólu, kde bude sonda pracovat přibližně jeden pozemský rok a bude hledat zejména zdroj vody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze