Roskosmos zveřejnil příčinu havárie sondy Luna-25

Roskosmos zveřejnil příčinu havárie sondy Luna-25
Fotografie: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio
  • Lander měl přistát na jižním měsíčním pólu 19. srpna
  • Luna-25 narazila z důvodu, že se řídící jednotce nepodařilo vypnout motory, jelikož nepřijímala potřebná data
  • Komise tak vydá potřebná doporučení, aby se havárie již neopakovala

Ruská měsíční sonda Luna-25 měla 19. srpna přistát na měsíčním jižním pólu, ale místo toho s ní Roskosmos těsně před dosednutím ztratil kontakt a sonda narazila na měsíční povrch a byla zničena. Roskosmos následně zahájil šetření, jak k anomálii došlo a nyní zveřejnil pravděpodobný důvod. „Bylo zjištěno, že Luna-25 s největší pravděpodobností havarovala kvůli abnormální činnosti palubního řídicího systému v důsledku selhání jednotky akcelerometru v zařízení BIUS-L (přístroj na měření úhlové rychlosti) poté, co příkazy s různými prioritami jejich plnění byly případně zadány do jednoho pole dat,“ uvedl Roskosmos podle tass.com.

Luna-25 tak narazila na povrch z důvodu, že se řídící jednotce nepodařilo vypnout motory, jelikož nepřijímala potřebná data. Na základě těchto výsledků vydá komise doporučení pro další mise, aby se takovému selhání již předešlo. Roskosmos má již nyní podle space.com v plánu mise Luna-26, Luna-27 a Luna-28, které by měly k Měsíci startovat postupně od roku 2027.

Sonda Luna-25 odstartovala 11. srpna z kosmodromu Vostočnyj a navazovala na poslední ruskou měsíční misi Luna-24, která proběhla v roce 1976. Rusku se tak po téměř 50 letech nepodařilo znovu přistát na Měsíci. Lander směřoval na jižní měsíční pól, kde by se měl nacházet v kráterech vodní led. To však nepotvrdila ani indická mise Chandrayaan 3, která v těchto místech přistála 23. srpna.


Místo dopadu se později podařilo najít orbiteru LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) od NASA, který obíhá na oběžné dráze Měsíce už od roku 2009. Nejdříve zmapoval předpokládané místo havárie a poté snímky porovnal se staršími. Nově vytvořený kráter tak s největší pravděpodobností udělala sonda. Samotná NASA se do těchto míst chystá, a to nejen s kosmickými loděmi, ale i s lidskou posádkou v rámci misí Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze