Rusko chce do roku 2040 přistát s kosmonauty na Měsíci a postavit základnu

Rusko chce do roku 2040 přistát s kosmonauty na Měsíci a postavit základnu
Fotografie: unsplash.com
  • Na Měsíci chce zahájit těžbu z místních zdrojů a využívat vodu a kyslík
  • Po roce 2050 chce Rusko lunární zdroje využívat k letům do hlubokého vesmíru
  • Roskosmos také vybírá nové kandidáty na kosmonauty

Hlavní konstruktér pro pilotované vesmírné systémy a hlavní konstruktér Energia Space Rocket Corporation Vladimir Solovjov včera podle ruské tiskové agentury TASS na planetárním zasedání 15. mezinárodní vědecké a praktické konference uvedl, že jsou ruští kosmonauti připraveni na první přistání na přirozené družici Země mezi lety 2031 až 2040. Pokud se Rusku podaří s kosmonauty na Měsíci přistát, stane se druhým státem, kterému se to povede. Pokud se to tedy dříve nepodaří Číně.

Mezi lety 2041 až 2050 následně Rusko plánuje zahájit těžbu a využívání vody a kyslíku na Měsíci. Chtějí také testovat technologie, které by využívaly místní zdroje, což by znamenalo postavit těžební systémy a vrtací zařízení. Po roce 2050 pak chce Rusko využívat lunární zdroje pro průzkum vesmíru i k letům do hlubokého vesmíru.

V 60. letech minulého století se předháněly Spojené státy se Sovětským svazem, kdo dříve s lidskou posádkou přistane na Měsíci. Jelikož první přistáli Američané, Sovětský svaz od pokusů odstoupil. „Existovaly také plány poskytnout do začátku 70. let podmínky pro pobyt kosmonautů na Měsíci po dobu 15–20 dnů. Větší část sovětského lunárního programu nebyla realizována. Rusko obnovilo lunární program v roce 2021,uvedla agentura TASS.


Podle další zprávy bylo také vybráno 16 kandidátů na kosmonauty, kteří podstoupí výcvik ve středisku J. A. Gagarina. „Zkontrolovali jsme již přes 1 000 žádostí a bylo předvoláno asi 16 kandidátů do fáze osobního výběru a tento výběr již probíhá,“ uvedl vedoucí střediska Maksim Kharlamov. Podle výkonného ředitele pro pilotované vesmírné programy agentury Roskosmos Sergeje Krikaljova, by se sbor kosmonautů měl rozšířit o čtyři až šest kandidátů na kosmonauty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze