Rusko vypustilo po 47 letech sondu na Měsíc

Rusko vypustilo po 47 letech sondu na Měsíc
Fotografie: pixabay.com
  • Raketa Sojuz vzlétla dnes po jedné hodině ranní
  • Luna-25 dorazí k Měsíci za 5,5 dne a poté kolem něj bude ještě několik dní kroužit
  • Přistane v oblasti měsíčního jižního pólu, kde bude hledat vodní led

Dnes v 1:10 středoevropského času vzlétla raketa Sojuz z kosmodromu Vostočnyj, na jejímž vrcholu byla vynesena sonda Luna-25, která již nyní směřuje k Měsíci. Název Luna-25 navazuje na rok 1976, kdy tenkrát ještě Sovětský svaz vypustil sondu Luna-24 na Měsíc a ta se později vrátila s asi 170 gramy měsíčního regolitu. Tato kosmická loď je tedy první, která byla vyrobena v moderní ruské historii.

Podle tass.com potrvá let k Měsíci 5,5 dne a Luna-25 poté stráví ještě dalších tři až sedm dní na jeho oběžné dráze, než přistane v oblasti kráteru Boguslawsky. Pro jistotu byla zvolena i další dvě záložní místa, a to krátery Manzinus a Pentland-A. Na Měsíci by měla sonda strávit přibližně jeden pozemský rok a hlavní cíle mise jsou otestovat technologii měkkého přistání pro budoucí mise, studovat účinky kosmického záření a horní vrstvu regolitu a hledat zdroj vody.

I z toho důvodu byla vybrána oblast jižního měsíčního pólu, na kterou dopadá jen málo slunečního světla a některé oblasti jsou trvale zastíněné. V těchto místech se nachází vodní led, který by mohl být zdrojem jak pro budoucí astronauty, tak jako palivo do raket. Na místo nepřiletí sama – v polovině července odstartovala indická sonda Chandrayaan 3, která míří na stejné místo a obě sondy by měly dorazit přibližně ve stejný čas. V této oblasti plánuje i NASA postavit měsíční základu v rámci programu Artemis.


Přístroje

Sonda nese několik přístrojů, které váží podle space.com dohromady asi 30 kg. Patří mezi ně například Servisní televizní systém (STS-L), Lunární manipulační komplex (LMK), který dokáže odebrat půdu a Neutronový a gama detektor (ADRON-LR) – ten bude sloužit pro detekci vodního ledu. Před ruskou invazí na Ukrajinu měla Evropská kosmická agentura (ESA) dle dohody poskytnout navigační kameru Pilot-D, která měla být speciálně konstruována pro tuto sondu, ale uvalené sankce spolupráci přerušily.

Ředitel Roskosmosu uvedl, že Luna-25 by měla přistát na měsíčním povrchu 21. srpna. Pokud se tak opravdu stane, bude se jednat o první kosmickou loď, která se na toto místo na Měsíci podívá. Ačkoliv totiž mise Chandrayaan 3 odstartovala dříve, přistání je naplánováno na 23. nebo 24. srpen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze