Ruská mise k Měsíci Luna-25 odstartuje 11. srpna

Ruská mise k Měsíci Luna-25 odstartuje 11. srpna
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď by měla přistát na jižním měsíčním pólu
  • Mise je naplánována na jeden pozemský rok
  • Poslední ruská sonda přistála na Měsíci v roce 1976

Rusko se naposledy chtělo vydat k Měsíci v době, kdy začínalo jeho dobývání. Několikrát vyslala na povrch Měsíce své kosmické lodě v rámci programu Luna, ale v roce 1976 byly mise ukončeny. Nyní se však chystá vypustit svoji první moderní sondu, která se má bez lidské posádky dostat na povrch měsíce a prozkoumat oblast jižního měsíčního pólu. Podle tass.com je start naplánován na 11. srpna.

Už na začátku července byla kosmická loď přesunuta na kosmodrom Vostočnyj a aktuálně je jíž připravena na místě startu. Podle space.com se tato kosmická loď zásadně od svých předchůdkyň liší, a to hlavně tím, že předchozí sovětské sondy přistávaly poblíž rovníku a tato bude muset přistát v nepřístupném terénu v oblasti jižního měsíčního pólu. Sonda by měla studovat jak povrch, tak lunární exosféru. Život Luny-25 je plánován na jeden pozemský rok.

Tato mise navazuje na poslední sovětskou misi Luna-24, která v roce 1976 úspěšně dovezla na Zemi asi 170 gramů měsíční půdy. Než došlo k invazi Ruska na Ukrajinu, měla se na této misi podílet i Evropská kosmická agentura (ESA), která měla dodat kameru Pilot-D, která byla navrhnuta přímo pro sondu Luna-25 a měla sloužit pro přesné přistání. Aktuálně jsou ale veškeré spolupráce zrušeny.


Měsíční jižní pól nebyl vybrán náhodou, směřuje tam i NASA s misemi Artemis a aktuálně je na cestě i Indická mise Chandrayaan-3, která odstartovala před několika dny. Nachází se zde místa, kam ještě dosáhne sluneční světlo, ale jsou tu i místa, která jsou trvale zastíněna. A právě v těchto místech se nachází v kráterech vodní led, který bude pro trvalé mise na Měsíci stěžejní. Podle aviationweek.com by měla sonda na měsíčním povrchu přistát 23. nebo 24. srpna. Naplánované jsou také mise Luna-26 a Luna-27.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze