Mise Chandrayaan 3 odstartovala a míří k Měsíci

Mise Chandrayaan 3 odstartovala a míří k Měsíci
Fotografie: ISRO
  • Raketa odstartovala dle plánu v 11:05 SELČ a po 16 minutách se odpojila od kosmické lodi
  • Ta by měla přistát na Měsíci 23. nebo 24. srpna
  • Pokud se tentokrát mise podaří, Indie bude čtvrtým státem, kterému se povedlo přistát na Měsíci

Dnes před polednem odstartovala přesně podle plánu raketa LVM3 z vesmírného střediska Satish Dhawan. Na vrcholu rakety byl umístěn lander s malým roverem, který je již nyní na cestě k měsíci. Start proběhl v 11:05 SELČ a asi 16 minut po startu se kosmická loď Chandrayaan 3 oddělila od nosné rakety LVM3, vstoupila na oběžnou dráhu a tím tak zahájila svoji cestu k Měsíci. Pokud se ji později podaří na měsíční povrch dosednout, stane se Indie čtvrtým státem, kterému se to povedlo. Přistání by mělo proběhnout 23. nebo 24. srpna. Doposud se to podařilo pouze Spojeným státům, Sovětskému svazu a Číně.

Indii vyšla mise na 6 miliard rupií (1,55 miliard korun), což je relativně málo. Jedná se však již o druhý pokus, dostat indickou kosmickou loď na Měsíc. Předchozí mise Chandrayaan 2 sice k Měsíci doletěla, ale přistání se nezdařilo a sonda narazila na jeho povrch. Indická kosmická agentura (ISRO) však nyní věří, že mise bude úspěšná. Do kosmické lodi byl instalován nový software a nohy u přistávacího modulu byly zesíleny a zpevněny.

Následující týdny ukáží, jak bude mise zdařilá – postupně bude provedeno několik zážehů z motorů, aby se sonda dostala nejdříve na oběžnou dráhu Měsíce a později na jeho povrch. V plánu je přistát poblíž jižního měsíčního pólu, a to proto, že je toto místo doposud neprobádané a Indie tak chce místo prohledat jako první. „Tato mise je nejvýznamnější z hlediska maximální přesné schopnosti přistávacího modulu Chandrayaan-3 na specifikovaném měsíčním povrchu,“ uvedl pro space.com bývalý vedoucí vědec ISRO Arun Sinha.


Poloha, kde má kosmická loď přistát, se nachází poblíž místa, kam by měla doletět i ruská sonda Luna 25, která má odstartovat v srpnu. Oblast poblíž jižního měsíčního pólu je pro všechny tak zajímavá tím, že se v kráterech nachází vodní led, který by podle vědců mohl být využit jako raketové palivo a také pro astronauty, kteří by zde trvale pobývali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze