Ruská sonda Luna-25 narazila na povrch Měsíce a byla zničena

Ruská sonda Luna-25 narazila na povrch Měsíce a byla zničena
Fotografie: IKI RAS
  • Předběžná analýza naznačuje, že byla sonda navedena na chybnou trajektorii
  • Roskosmos ztratil s kosmickou lodí spojení a již se nepodařilo navázat
  • Na stejné místo by měla dosednout do několika dní i mise Chandrayaan 3

Ruská vesmírná sonda Luna-25, která měla po téměř 50 letech přistát v těchto dnech na Měsíci, je nejspíše zničená. Podle agentury tass.com to oznámila ruská vesmírná korporace Roskosmos dnes na tiskové konferenci. Sonda nejspíše narazila na povrch Měsíce a i přes opakované pokusy se nepodařilo znovu navázat spojení.

V sobotu bylo spojení se sondou v pořádku a byla navedena na eliptickou oběžnou dráhu Měsíce a následně měla sestoupit na jeho povrch. „Asi ve 14:57 času vyhlášky bylo ztraceno spojení s automatickou lunární sondou Luna-25. Předběžné výsledky analýzy naznačují, že odchylka mezi skutečnými a vypočtenými parametry manévru pohonu vedla kosmickou loď Luna-25 ke vstupu na neurčenou dráhu a po srážce s povrchem Měsíce přestala existovat,“ uvedl Roskosmos. Příčina toho, proč se nepodařilo kosmické lodi přistát, jsou zatím předmětem šetření. Mise Luna-25 měla být přitom podle space.com velkým návratem Ruska na Měsíc. Naposledy na něm přistála Luna-24, kdy Rusko bylo ještě součástí Sovětského svazu.

Luna-25 odstartovala 11. srpna z kosmodromu Vostočnyj a měla na Měsíci otestovat právě možnost měkkého přistání a zároveň hledat zdroj vody, který by se mohl využít pro budoucí mise. Přistát měla do oblasti jižního měsíčního pólu, kam směruje i indická mise Chandrayaan 3. Ta by měla přistát v následujících dnech.


Do stejné oblasti se chystá i NASA. Od misí Apollo se jedná o naprosto rozdílné místo. Měsíční jižní pól je oblast, kde jsou některá místa trvale zastíněná a nachází se tam vodní led. Ten by mohl být využíván jak pro astronauty při jejich trvalých pobytech na Měsíci, tak jako palivo do raket.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze