Orbiter od NASA našel místo, kam dopadla ruská sonda Luna-25

Orbiter od NASA našel místo, kam dopadla ruská sonda Luna-25
Fotografie: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University
  • Sonda dopadla na měsíční povrch 19. srpna
  • Orbiter LRO zmapoval místo dopadu a snímky pak byly porovnány se staršími
  • Luna-25 vytvořila na Měsíci kráter o průměru 10 metrů

Ruská vesmírná agentura Roskosmos po 47 letech vypustila sondu na Měsíc. Luna-25 po celou dobu cesty nevykazovala žádné anomálie, ale těsně před přistáním ztratil Roskosmos se sondou spojení, ta nedokázala dostatečně zpomalit a na měsíční povrch tak narazila. Spojení se již nepodařilo navázat, ale agentura uvedla přibližné místo, kam Luna-25 19. srpna dopadla. Orbiter LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) od NASA, který je na oběžné dráze Měsíce už od roku 2009 a má tak jeho povrch perfektně zmapovaný, našel místo dopadu, kde se utvořil nový kráter.

Místo LRO nenašel náhodou, pozemní tým mu vydal příkaz, aby se nad jižní měsíční pól, kam měla sonda dosednout, vydal a zmapoval terén. Sonda sledovala oblast čtyři hodiny, kdy zasílala zpět snímky povrchu a vědci je poté porovnávali s předchozími. Díky srovnání tak našli nový malý kráter, který byl pravděpodobně způsoben ruskou sondou.

Vědci nedokáží s jistotou potvrdit, zda kráter vytvořila sonda, nebo dopad meteoritu, jelikož poslední snímky v tomto místě byly pořízeny v červnu 2022. Vzhledem k tomu, že je kráter blízko odhadovanému místu zřícení, došli ale k závěru, že se nejedná o dopad vesmírného tělesa. Podle NASA má nový kráter v průměru asi 10 metrů a nachází se přibližně 400 kilometrů od smýšleného místa přistání Luny-25.


Luna-25 odstartovala 11. srpna z kosmodromu Vostočnyj a měla být první kosmickou lodí, která přistane v oblasti jižního měsíčního pólu. V tomto místě se předpokládá, že bude nalezen vodní led, který bude důležitý pro lidské mise na Měsíci. Rusku prvenství jen o několik dní později vzala Indická kosmická agentura (ISRO), které se podařilo v této oblasti přistát s misí Chandrayaan 3. Aktuálně oblast prozkoumává rover Pragyan a lander Vikram. Indie se tímto přistáním zároveň stala i čtvrtou zemí, které se podařilo přistát na Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze