Rusko chce kolonizovat Měsíc do roku 2040! Bude ambiciózní NASA rychlejší?

Rusko chce kolonizovat Měsíc do roku 2040! Bude ambiciózní NASA rychlejší?
  • Plán dostat se na Měsíc chce Rusko realizovat ve třech krocích
  • USA chce vybudovat vesmírnou stanici „Gateway“ na oběžné dráze Měsíce

Kolonizace vesmíru (nebo alespoň nejbližších sousedů planety Země) je tématem, které s příchodem nových technologií nabírá na aktuálnosti. Pochopitelně tak zůstává otázkou, které z vesmírných velmocí se podaří urvat v tomto závodu prvenství. Podle nejnovějších informací pocházejících z ruské vesmírné agentury Roscomos by Rusko rádo zbudovalo vlastní kolonii na Měsíci do roku 2040. Nebudou to však mít jednoduché – odvěký vesmírný soupeř Ruska, americká NASA, plánuje mít lidskou posádku na Měsíci podstatně rychleji, a to již do deseti let.

Plán dostat se na Měsíc chce Rusko provést ve třech krocích: nejprve hodlá vyslat raketu, která přistane na Měsíci, poté misi s živou posádkou a až následně začít s případnou konstrukcí měsíční základny. Spojené státy americké zase vnímají měsíční kolonii jako nutný mezikrok, chtějí-li se dostat na Mars.

Vedoucí úřadu pro letectví a kosmonautiku NASA Jim Bridenstine pro magazín The Hill řekl: „V současné době budujeme vesmírnou stanici pod označením ‚Gateway‘, která bude umístěna na oběžné dráze Měsíce. Můžete si ji představit jako velící můstek s lidskou posádkou. Odtud chceme vysílat vícenásobně použitelné vesmírné moduly, které budou cestovat mezi stanicí a Měsícem. Domníváme se, že realizaci projektu zvládneme během 10 let. Zároveň si otestujeme, že jsme schopni se dostat i na planetu Mars.“

Jakkoliv je obydlení Měsíce vzrušující představa, i v roce 2018 zůstává být těžko realizovatelné. Jak dopadne souboj mezi vesmírnými velmocemi a jestli se nepokusí prvenství uzurpovat ještě někdo jiný, to zjistíme během následujících let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze