Rusko i Grónsko nejsou tak velké, jak vypadají! Kde jinde nám mapy ještě lžou?

Rusko i Grónsko nejsou tak velké, jak vypadají! Kde jinde nám mapy ještě lžou?
Fotografie: unsplash.com
  • Za zkreslení jednotlivých oblastí na mapě může to, že je Země kulatá a nelze ji tak přesně vykreslit na plochu
  • Plošné a délkové zkreslení vyjadřuje takzvaný Tissotův indikatrix
  • Plochy se směrem k pólům rozšiřují a kontinenty tak vypadají vetší, než ve skutečnosti jsou

Klasická mapa světa, kterou jsme používali už ve škole, neodráží tak úplně velikost kontinentů a zemí, jak skutečně velké jsou. Proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá – Země není placatá (ačkoliv jsou mezi námi i tací, kteří jsou o tom přesvědčeni), a kvůli kulovitému tvaru se při vytváření ploché mapy s touto skutečností muselo pracovat.

Za zkreslení jednotlivých oblastí na mapě světa může takzvané Mercatorovo zobrazení, které vytvořil v 16. století kartograf Gerhard Mercator a jež je podle CNN používáno dodnes pro vytváření světové mapy. Původně měla tato mapa sloužit pro mořeplavce, aby měli přehled o tom, kde se nacházejí jednotlivé rovnoběžníky a poledníky. Jejich nákres do pravého úhlu pomohl námořníkům lépe proplouvat v neprobádaných oblastech. Pomůcka pro plošné a délkové zkreslení vyjadřuje takzvaný Tissotův indikatrix. Jedná se o soustavu elips, které jsou rozmístěny po mapě a jejich tvar odpovídá deformaci mapy.

Zkreslení zapříčinolo to, že u rovníku se zdají být kontinenty menší a čím blíže se nacházejí k jednomu nebo druhému pólu, tím se zdají větší. To tedy způsobilo, že Afrika vypadá menší, než ve skutečnosti je a naopak Kanada, Rusko, nebo Grónsko je mnohem menší, než vidíme na mapě. Pokud se podíváte na mapu, bude vám Grónsko připadat velké jako celá Jižní Amerika. Podle nationalgeographic.com je ale ve skutečnosti Grónsko 8krát menší. Podobně je to i s Aljaškou, která je ve skutečnosti ještě menší než Libye.


Afrika nacházející se na rovníku je reálně tak velká, že by se do ní vešly najednou Spojené státy, Čína, Indie, Ukrajina, Kolumbie a dalších několik evropských států. Pokud bychom porovnaly Afriku s Ruskem co do rozlohy kilometrů, Afrika se svými 30,4 miliony kilometrů je téměř dvojnásobně velká oproti Rusku, které má rozlohu 17,1 milionu km, jak uvádí server scientificamerican.com.

Proč takovou mapu používáme i nadále?

Nelze vytvořit žádnou dokonalou mapu, jelikož Země je prostě kulatá, a to na plochém povrchu nelze přesně zohlednit. Pokud byste Zemi rozložili na plocho, nevznikne vám obdélník. Proto se tento typ mapy používá dodnes, a to nejen pro papírové mapy. Google mapy používají Mercatorovo zobrazení jako šablonu, stejně jako OpenStreetMap a Bing.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze