Skutečné rozměry světových velmocí: Porovnejte reálnou velikost Ruska a Číny

Skutečné rozměry světových velmocí: Porovnejte reálnou velikost Ruska a Číny
Fotografie: thetruesize.com
  • Státy a kontinenty se zdají směrem k pólům větší, než ve skutečnosti jsou
  • Větší se tak zdá Rusko či Kanada, oproti tomu Afrika nebo Čína vypadají menší
  • Webová stránka thetruesize.com nabízí porovnání skutečných velikostí pro reálnou představu

Každý z nás máme alespoň přibližnou představu toho, jak jsou rozložené jednotlivé kontinenty a kde se nacházejí velké státy jako Amerika, Čína, Kanada, Rusko či Austrálie. Na mapě jsou ale velikosti kontinentů zkreslené, jelikož mapa je na rozdíl od Země plochá, a tak se se zakřivením muselo počítat. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé země u rovníku menší, než ve skutečnosti jsou, a směrem k pólům se naopak zdají větší.

Pokud si chcete reálně jednotlivé kontinenty či státy porovnat, poslouží vám k tomu webová stránka The True Size, kde si můžete vybrat jednotlivý stát a posunout jej na mapě kamkoliv jinam a porovnat jej tak s jiným státem. Například pokud si označíte Rusko, které se zdá na mapě opravdu rozlehlé, uvidíte, že po přetažení k Číně zase o tolik větší není. A pokud Rusko porovnáte s Afrikou, zjistíte, že Afrika je mnohem větší.

Všeobecně Afrika vypadá na mapě menší, než ve skutečnosti je, jelikož protíná rovník a je na mapě tak nejvíce „zmáčknutá“. Stačí ale vzít jednotlivé státy a přesunout je například do Evropy a zjistíte, že Egypt je velký jako Ukrajina a Bělorusko dohromady. Naopak Grónsko, které se zdá rozlehlé a na globu velikostně připomíná již zmíněnou Afriku, by se do Afriky vešlo nejméně pětkrát. A větší je i Indie, která na mapě vypadá mnohonásobně menší.


Kontinenty nelze na mapu nakreslit společně, aniž by nedošlo k jejich deformaci na základě zakřivení. Pokud bychom totiž vzali zeměkouli a pokusili se ji rozložit na plocho, tvar by netvořil obdélník. Proto se některé státy zdají obrovské ve srovnání s jinými, které jsou ve skutečnosti podobně velké. Mapy se kreslí podle takzvaného Mercatorova zobrazení, které pochází už z 16. století od kartografa Gerharda Mercatora. A jak uvádí CNN, mapy se tak podle tohoto vzorce kreslí dodnes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze