Sáčkový čaj jako strůjce žaludeční nevolnosti? Na vině je nesprávné louhování

Sáčkový čaj jako strůjce žaludeční nevolnosti? Na vině je nesprávné louhování
Fotografie: pixabay.com
  • Nejčastějším problémem je nevhodná teplota a délka louhování
  • Na vině jsou třísloviny (taniny), které mohou podráždit žaludek
  • Louhování přes noc pak způsobí významné přemnožení bakterií

Možná už jste četli náš článek zaměřený na sáčkový, respektive porcovaný, čaj. Pokud ano, už zřejmě víte, že tento typ čaje není zcela vhodný (primárně kvůli uvolňování mikroplastů), a pokud byste sáčkový čaj nabídli milovníkům čaje, zřejmě byste je zrovna dvakrát nepotěšili.

Pokud vaše ranní rutina zahrnuje konzumaci porcovaného čaje a různé názory odborné veřejnosti vás nechávají chladnými, dodržujte alespoň zásady louhování – díky tomu můžete předejít mnoha negativním vlivům, dokonce i zažívacím potížím, které si z ranní snídaně určitě odnést nechcete.

Zásady louhování

Tak schválně, louhujete porcované čaje tak, jak doporučuje výrobce? Nejde jen o délku louhování, ale i o ideální teplotu, tedy ideálně o kombinaci obojího. Moderní konvice (či plně automatické kávovary) mají obvykle možnost nastavit si výstupní teplotu, alternativně můžete použít i teploměr, přesto se hodí teplotu doporučovanou výrobcem dodržet. Každý typ čaje má svoji ideální teplotu a dokonce i délku louhovacího procesu, aby výsledný čaj chutnal přesně tak, jak by měl. Následující tabulka by vám mohla pomoci v obecném přehledu, jak porcované čaje ideálně louhovat.

Teplota vody Délka louhování Doplnění
Bílý čaj 70–85 °C 4–5 minut při příliš horké vodě může zhořknout
Zelený čaj 60–80 °C 1–3 minuty dlouhé louhování = hořkost
Oolong 80–90 °C 3–5 minut chuť se postupně mění
Černý čaj 90–100 °C 3–5 minut delší louhování způsobí silnější, ale i hořčí chuť kvůli tříslovinám
Bylinné čaje 90–100 °C 5–10 minut nehořknou ani po delším louhování, ovšem konzistence se může změnit
Ovocné čaje 100 °C 5–10 minut delší louhování může zvýraznit kyselost

Na co si dát pozor?

Pokud se sáčkový čaj louhuje špatně nebo extrémně dlouho, může mít negativní dopady na zdraví. Mezi hlavní rizika patří:

  • Delší louhování vede k většímu uvolňování tříslovin (taninů), které mohou podráždit žaludek a způsobit kyselost, pálení žáhy nebo zažívací potíže. Lidé s citlivým trávením nebo refluxem mohou být náchylnější. To se nejvíce týká černých čajů a zelených čajů, bylinné a ovocné čaje jsou výrazně bezpečnější.
  • Delší louhování může způsobit blokování vstřebávání železa – taniny z čaje mohou snižovat vstřebávání nehemového železa. Největší problém to představuje pro lidi s anémií nebo vegetariány, pozor by si měli dát na černé čaje.
  • Dlouhé louhování zvyšuje obsah kofeinu, což může vést k bušení srdce, úzkosti, nervozitě nebo nespavosti. To se nejvíce týká černých čajů a čajů Matcha. Částečně to lze vyřešit krátkou první dobou louhování (30 sekund), následně nálev vylít a proces louhování opakovat.
  • Levné čajové sáčky mohou obsahovat mikroplasty, které se při vysokých teplotách uvolňují do nápoje. Při delším louhování se mikroplastů uvolní více. Mezi rizikovější sáčky patří ty z nylonu, plastové pyramidové sáčky či sáčky s lepidlem. Nahradit je lze sáčky z bavlny, ideálně však sypanými čaji v kombinaci s nerezovým sítkem. Pokud trváte na porcovaném čaji, je vhodné vybírat čaj v lékárně a informovat se, jaký typ sáčků daná značka používá.
  • Dlouhé louhování může způsobit i přemnožení bakterií – pokud necháte čajový sáček ve vodě několik hodin či přes noc, může se stát živnou půdou pro bakterie a plísně, hlavně při pokojové teplotě.

Důvodů je samozřejmě více, i mimo ty zdravotní – například některé bylinné čaje, zvlášť ty s květy nebo slizem (např. ibišek, lípa), mohou začít být mazlavé nebo nepříjemně husté, což už ke konzumaci nevybízí. U kvalitnějších BIO čajů může dlouhé louhování potlačit jemnější aroma a způsobit, že všechny chutě budou přehlušeny hořkostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze