Možná už jste četli náš článek zaměřený na sáčkový, respektive porcovaný, čaj. Pokud ano, už zřejmě víte, že tento typ čaje není zcela vhodný (primárně kvůli uvolňování mikroplastů), a pokud byste sáčkový čaj nabídli milovníkům čaje, zřejmě byste je zrovna dvakrát nepotěšili.
Pokud vaše ranní rutina zahrnuje konzumaci porcovaného čaje a různé názory odborné veřejnosti vás nechávají chladnými, dodržujte alespoň zásady louhování – díky tomu můžete předejít mnoha negativním vlivům, dokonce i zažívacím potížím, které si z ranní snídaně určitě odnést nechcete.
Zásady louhování
Tak schválně, louhujete porcované čaje tak, jak doporučuje výrobce? Nejde jen o délku louhování, ale i o ideální teplotu, tedy ideálně o kombinaci obojího. Moderní konvice (či plně automatické kávovary) mají obvykle možnost nastavit si výstupní teplotu, alternativně můžete použít i teploměr, přesto se hodí teplotu doporučovanou výrobcem dodržet. Každý typ čaje má svoji ideální teplotu a dokonce i délku louhovacího procesu, aby výsledný čaj chutnal přesně tak, jak by měl. Následující tabulka by vám mohla pomoci v obecném přehledu, jak porcované čaje ideálně louhovat.
Teplota vody | Délka louhování | Doplnění | |
---|---|---|---|
Bílý čaj | 70–85 °C | 4–5 minut | při příliš horké vodě může zhořknout |
Zelený čaj | 60–80 °C | 1–3 minuty | dlouhé louhování = hořkost |
Oolong | 80–90 °C | 3–5 minut | chuť se postupně mění |
Černý čaj | 90–100 °C | 3–5 minut | delší louhování způsobí silnější, ale i hořčí chuť kvůli tříslovinám |
Bylinné čaje | 90–100 °C | 5–10 minut | nehořknou ani po delším louhování, ovšem konzistence se může změnit |
Ovocné čaje | 100 °C | 5–10 minut | delší louhování může zvýraznit kyselost |
Na co si dát pozor?
Pokud se sáčkový čaj louhuje špatně nebo extrémně dlouho, může mít negativní dopady na zdraví. Mezi hlavní rizika patří:
- Delší louhování vede k většímu uvolňování tříslovin (taninů), které mohou podráždit žaludek a způsobit kyselost, pálení žáhy nebo zažívací potíže. Lidé s citlivým trávením nebo refluxem mohou být náchylnější. To se nejvíce týká černých čajů a zelených čajů, bylinné a ovocné čaje jsou výrazně bezpečnější.
- Delší louhování může způsobit blokování vstřebávání železa – taniny z čaje mohou snižovat vstřebávání nehemového železa. Největší problém to představuje pro lidi s anémií nebo vegetariány, pozor by si měli dát na černé čaje.
- Dlouhé louhování zvyšuje obsah kofeinu, což může vést k bušení srdce, úzkosti, nervozitě nebo nespavosti. To se nejvíce týká černých čajů a čajů Matcha. Částečně to lze vyřešit krátkou první dobou louhování (30 sekund), následně nálev vylít a proces louhování opakovat.
- Levné čajové sáčky mohou obsahovat mikroplasty, které se při vysokých teplotách uvolňují do nápoje. Při delším louhování se mikroplastů uvolní více. Mezi rizikovější sáčky patří ty z nylonu, plastové pyramidové sáčky či sáčky s lepidlem. Nahradit je lze sáčky z bavlny, ideálně však sypanými čaji v kombinaci s nerezovým sítkem. Pokud trváte na porcovaném čaji, je vhodné vybírat čaj v lékárně a informovat se, jaký typ sáčků daná značka používá.
- Dlouhé louhování může způsobit i přemnožení bakterií – pokud necháte čajový sáček ve vodě několik hodin či přes noc, může se stát živnou půdou pro bakterie a plísně, hlavně při pokojové teplotě.
Důvodů je samozřejmě více, i mimo ty zdravotní – například některé bylinné čaje, zvlášť ty s květy nebo slizem (např. ibišek, lípa), mohou začít být mazlavé nebo nepříjemně husté, což už ke konzumaci nevybízí. U kvalitnějších BIO čajů může dlouhé louhování potlačit jemnější aroma a způsobit, že všechny chutě budou přehlušeny hořkostí.