Samsung zvažuje možnosti bezdotykového ovládání svých produktů

Samsung zvažuje možnosti bezdotykového ovládání svých produktů
  • Nový patent ukazuje pokročilou technologii ovládání displejů a monitorů
  • Stačí mávnout před displejem a přístroj provede k danému gestu přiřazený úkon
  • Podobná technologie má u Samsungu široké možnosti využití, avšak zda se jí vůbec dočkáme není jisté

Mobilní technologie a smartphony jsou v dnešní době středobodem našeho každodenního života, ať už chceme, nebo ne. Ve skutečnosti je nyní v telefonu samotná funkce telefonování odsunuta na vedlejší kolej... v sousedním nádraží. Lidem jde dnes spíše o rychlost internetu, výdrž baterie, rychlé nabíjení, voděodolnost, výkon, fotoaparát či displej.

Stejně to bude i s nově patentovanou technologií od Samsungu, které má zhmotnit dlouholetý koncept ovládání zařízení bez nutnosti dotyků obrazovky. Vše má na starost nový typ senzoru, který snímá jen pohyb vaší ruky nad displejem a dokáže jej dokonale převést v povely. Mávnutí ruky do stran tak nahrazuje swipování a mávnutí zase scrollování. Celkové zakrytí displeje rukou pak displej kupříkladu vypne. Tato gesta vám mohou znít povědomě, jelikož Motorola nabízí něco v omezenější míře už pár let, kdy stačí mávnout nad displejem pro jeho rozsvícení. V minulosti však zkoušela implementovat podobné ovládání řada výrobců včetně Samsungu do svých telefonů i televizí, ale zatím byly tyto snahy neúspěšné. Nejblíže úspěchu byl snad jen herní Kinect pro Xbox, ale ani jedno díru do světa neudělalo.

Samsung - patent na bezdotykové ovládání

Řešení od Samsung má být mnohem přesnější a tím pádem by se dalo podle patentu použít v mnoha dalších produktech. Toto ovládání by bylo kupříkladu ideální u chytrých displejů a tabletů, kdy si je spousta lidí dává do kuchyně. Nyní by tedy mohli kupříkladu listovat receptem i se zašpiněnými či mokrými prsty, jako to kdysi uměla Windows 8. Velkou výhodou je podobné ovládání u infotainmentu v automobilech, což může dosvědčit i Mercedes, který ho již nabízí ve svých modelech vyšší třídy. Stejně tak by se dalo využít u počítačů ve stylu Leap Motion a zejména u televizorů, kde by mohlo fungovat mávnutí rukou pro přechody mezi kanály a podobně. Využití by bylo zkrátka nespočet a vzhledem k záběru produktového portfolia Samsungu dává smysl, že chce korejský gigant do takového experimentu jít. Nutno ovšem dodat, že na podobném ovládacím rozhraní pracuje už nějaký ten pátek také Apple, byť u něj nebude využití ani zdaleka tak univerzální.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze