SARS-CoV-2 RapidPlex odhalí koronavirus do 10 minut v domácích podmínkách

SARS-CoV-2 RapidPlex odhalí koronavirus do 10 minut v domácích podmínkách
Fotografie: pixabay.com
  • Test využívá grafen a lasery
  • Výsledky pošle do mobilního telefonu

Potřeba levného a spolehlivého testování na přítomnost koronaviru byla zdůrazňována už pod počátků pandemie. Proto se mnoho vědeckých týmů upnulo kromě léku a očkování právě k vývoji testu. Hlavní záludností tohoto viru totiž je, že mnoho jeho přenašečů nejeví žádné vnější příznaky.

Vědci z Caltechu proto pracují na komplexním testu, který přítomnost viru určuje za použití několika senzorů a měl by být použitelný i v domácích podmínkách. K testovaní by měly stačit sliny nebo krev a výsledek by měl být k dispozici do deseti minut.

SARS-CoV-2 RapidPlex

Test používá grafen v kombinaci s protilátkami na specifické proteiny, které jsou součástí koronaviru. Samotnou reakci pak zjišťuje pomocí laseru a výsledky bezdrátově posílá do připojeného telefonu.

SARS-CoV-2 RapidPlex

Zařízení prozatímně pojmenované SARS-CoV-2 RapidPlex vykazuje podle vědců vysokou míru spolehlivosti. Nicméně její přesné zjištění, včetně míry falešně pozitivních i negativních výsledků, je nezbytným předpokladem pro schválení zařízení ke komerčnímu provozu. V dlouhodobém horizontu by vědci rádi podobným způsobem zjišťovali libovolné infekční onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze