Dejme sbohem „Hey Google“. Brzy půjde Google Asistenta oslovovat jak chceme

1
Dejme sbohem „Hey Google“. Brzy půjde Google Asistenta oslovovat jak chceme
Fotografie: Google
  • V kódu poslední aktualizace mobilní aplikace Google Asistenta byla objevena možnost naučit jej vlastní aktivační frázi
  • Už bychom se tak nemuseli spoléhat na pro mnohé krkolomné „OK Google“ a „Hey Google“
  • Kdy a zda se této funkce oficiálně dočkáme prozatím bohužel nevíme

Alexa od Amazonu má sice v rukávu pár užitečných triků, ale pokud jde o všeobecnou chytrost umělé inteligence a interakce s ní, jen máloco se může vyrovnat Asistentovi od Googlu. Toho však už od jeho počátku sužuje jedna maličkost, která řadě uživatelů vadí. Pro jeho aktivaci musíte na váš chytrý reproduktor nebo telefon zavolat „Hey Google“ nebo „OK Google“. I spousta rodilých mluvčí prý s těmito frázemi zápasí zejména ráno hned po vstávání a když jsou unavení či ve spěchu.

Google Home Mini

Nemluvě o starších lidech či uživatelích se silným přízvukem, jelikož Asistent zatím v mnoha jazycích bohužel pořád ještě nemluví. Příklad budiž italská babička ve videu pod tímto odstavcem, která s těmito frázemi statečně bojuje. Alexa je v tomto ohledu rozhodně mnohem přívětivější. Můžete si totiž vybrat ze spousty různých oslovení, která se snáze vyslovují. Pro aktivaci můžete říct prostě jen „Alexa“, „Amazon“, „Echo“ nebo dokonce „Computer“.

Google však nehodlá své rostoucí zástupy uživatelů Asistenta ignorovat. Podle uniklé části kódu nejnovější aktualizace aplikace Google Assistant si budeme moci pravděpodobně již brzy sami vybrat, jak budeme Asistenta oslovovat. V kódu byly nalezeny detaily popisující, jak vytvoříte novou frázi a poté učíte Asistenta, aby jí rozpoznal. Jde tedy o podobnou funkci, jakou nabízí již roky kupříkladu Motorola ve svých telefonech, u kterých si můžete jako aktivační frázi zvolit cokoliv jen chcete.

Zároveň bude však podle všeho možné zůstat i u osvědčeného „OK Google“ a „Hey Google“. Jen budeme mít jako bonus možnost naučit Asistenta vlastní slova. Prozatím však bohužel není známo, zda se tato funkce ukáže rovněž v reproduktorech Google Home, jelikož je zanesena prozatím pouze v kódu mobilní aplikace. Určitě je ale jen otázkou času, než se dostane veřejně mezi uživatele a na zařízení Home, jelikož právě u nich si uživatelé na fráze nejvíce stěžují, což je logické. S reproduktory lze totiž interagovat pouze hlasově, zatímco u mobilu můžete klidně jen psát a vyvolat Asistenta dlouhým podržením tlačítka.

Zdroj: lifehacker.com

Diskuze ke článku
Jakub
Spíš takovej dotaz. Když vedle sebe budu mít mobil a Google Home mini a řeknu "Hey Google" ozvou se obě zařízení. Díky za odpověd

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze