Se čtečkou Kindle Paperwhite se můžete ponořit nejen do světa knih, ale i do vody

Se čtečkou Kindle Paperwhite se můžete ponořit nejen do světa knih, ale i do vody
  • Hlavní předností nové čtečky Kindle Paperwhite je voděodolnost
  • Vylepšení se dočkala i obrazovka, která má nyní rovnoměrnější podsvícení
  • Těšit se můžeme na tradičně dlouhou výdrž, která má dosáhnout až 8 týdnů

Nejnovější model elektronické čtečky knih od Amazonu bude dostupný již na začátku listopadu. Má nová čtečka oproti svému předchůdci doopravdy co nabídnout, nebo půjde hlavně o kosmetické změny?

Amazon Kindle Paperwhite (2018)

Tím nejzásadnějším na čtečce knih je dozajista displej, který se Amazonu podle všeho vydařil. Jedná se o 6palcový dotykový panel s technologií E-Ink Carta HD a rozlišením 1 430 × 1 080 pixelů. Výsledná jemnost se tak vyšplhala na skvělou hodnotu 300 PPI. Zapracovalo se ale i na podsvícení displeje. Zatímco loňský model Kindle Paperwhite disponoval pouze 4 zdroji LED podsvícení, nový Paperwhite jich nabídne hned pět. Podle Amazonu bude díky tomu celá plocha displeje rovnoměrněji podsvícená, což přispěje ke zvýšení čtenářského komfortu.

Amazon Kindle Paperwhite (2018)

Asi se shodneme, že u elektronické čtečky knih výkonný procesor není něco doopravdy podstatného. V případě nového Paperwhite pod kapotou tepe Freescale 6SLL Cortex-A9 s taktem 800 MHz až 1 GHz s 512 MB LPDDR3 RAM paměti. Největším lákadlem tak zůstává voděodolnost. Zařízení se chlubí normou IPX8, což v praxi znamená, že se už čtenáři nemusí obávat vzít si s sebou čtečku do vany či bazénu. Zařízení je technicky vzato uzpůsobené pro kontinuální ponoření do hloubky dvou metrů po dobu až jedné hodiny. Výrobce však jedním dechem dodává, že voděodolnost je primárně zamýšlena jako ochrana proti nešťastným náhodám.

Amazon Kindle Paperwhite (2018)

Další zajímavou novinkou je podpora audioknih, které si mohou uživatelé stáhnout z Audible.co. Na plastovém těle bohužel nenajdete 3,5mm jack ani hlasitý reproduktor a k poslechu si tak musíte vystačit s Bluetooth sluchátky. Amazon alespoň pamatoval na situace, kdy čtečku používá více uživatelů. Každý z nich si tak může nastavit vlastní preference (například velikost písma). Samozřejmostí je také dlouhá výdrž, která má v případě Kindle Paperwhite dosáhnout až 8 týdnů používání.

Cena nového Kindlu startuje na 130 amerických dolarech (přibližně 3 600 korun i s daní) za 8GB variantu. Pokud byste se rozhodli pro vyšší kapacitu v podobě 32GB úložiště, zaplatíte o 30 dolarů více – konečná cena s daní se vyšplhá přibližně na 4 300 korun. V případě, že byste chtěli být neustále na příjmu (a stahovat si nové knihy takřka kdekoliv), si můžete pořídit verzi s podporou mobilního internetu. Vaše kapsa se ovšem stane rázem lehčí o 250 dolarů, tedy asi o 6 500 korun i s daní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze